ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο πλευρό του Μπάιντεν - Το μήνυμα μέσω Twitter

Εκλογές ΗΠΑ: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο πλευρό του Μπάιντεν - Το μήνυμα μέσω Twitter
AP Photo/Markus Schreiber

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κεντρική προσωπικότητα του διεθνούς κινήματος των νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς να εκλέξουν πρόεδρο τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, σε μια σπάνια παρέμβασή της σε κομματικά ζητήματα.

«Δεν εμπλέκομαι ποτέ στην πολιτική των κομμάτων. Όμως οι επόμενες αμερικανικές εκλογές είναι πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά» ανέφερε στο Twitter η 17χρονη.

«Από κλιματικής άποψης, δεν είναι επαρκές και πολλοί από εσάς ήδη στηρίζετε άλλους υποψήφιους. Όμως σε τελική ανάλυση… ξέρετε… να πάρει η ευχή! Εννοώ, οργανωθείτε και φροντίστε όλος ο κόσμος να ψηφίσει τον Μπάιντεν», έγραψε η νεαρή ακτιβίστρια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει πολλές φορές σκεπτικισμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Στο τέλος, θα ψυχράνει ο καιρός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Καλιφόρνια φλεγόταν από πυρκαγιές που εν μέρει αποδίδονταν στην κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν τον είχε χαρακτηρίσει τότε «πυρομανή του κλίματος».

Ο Τραμπ έχει επίσης εκφραστεί υποτιμητικά πολλές φορές για την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το αμερικανικό περιοδικό Time την είχε ανακηρύξει «πρόσωπο της χρονιάς», εκείνος έγραψε στο Twitter ότι η έφηβη πρέπει «να ελέγξει τον θυμό της», «να χαλαρώσει» και «να πάει να δει καμιά καλή ταινία» στον κινηματογράφο.

Μετά την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη, τον Σεπτέμβριο του 2019 και την περίφημη ερώτησή της «Πώς τολμάτε;» προς τους ηγέτες, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε «αυτό το πολύ χαρούμενο κορίτσι» και το «λαμπρό και σπουδαίο» όραμά της για το μέλλον, το οποίο «χαίρεσαι να το βλέπεις».

Ο Μπάιντεν από την άλλη, έχει πλέξει το εγκώμιο της Γκρέτας. Τον Απρίλιο χαιρέτισε τη δράση της, διαβεβαιώνοντας ότι ακούει την αγωνία των νέων για το κλίμα.

Η Τούνμπεργκ υπενθύμισε στις αναρτήσεις της ότι η αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Scientific American κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Μπάιντεν στις εκλογές, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ