ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βομβαρδισμοί παρά την ανακωχή γύρω από το Στεπανακέρτ

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βομβαρδισμοί παρά την ανακωχή γύρω από το Στεπανακέρτ
(AP Photo)

Άλλη μια νύχτα τρόμου έζησε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τις σειρήνες να ηχούν πολλές φορές. Μερικές ώρες μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας, έγιναν αισθητές πολλές εκρήξεις γύρω από την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, στη γραμμή επαφής όπου γίνονταν οι σφοδρότερες μάχες τις τελευταίες έντεκα ημέρες, η ένταση έχει περιοριστεί με μερικές αψιμαχίες χωρίς χρήση βαρέων όπλων.

Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτουνιάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία είπε ξανά ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία διαπράττουν γενοκτονία στην περιοχή με τη χρήση τρομοκρατών από τη Συρία. Γι’αυτό, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνοντας ότι στηρίζει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά θα δείξει ότι είναι με το μέρος των τρομοκρατών.

Τόνισε ότι η τρομοκρατία είναι ήδη στην περιοχή του Καυκάσου και αυτό θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες, καθώς και συνέπειες στο θέμα της ενέργειας.

Αναφορικά με την πόλη Χαντρούτ όπου μέχρι χθες γίνονταν μάχες, παραδέχθηκε ότι αρχικά κατελήφθη από τον αζέρικο στρατό, αλλά στη συνέχεια έγινε ανακατάληψη από το στρατό του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, αλλά πριν από λίγο μια ομάδα δημοσιογράφων από το Στεπανακέρτ ξεκίνησε για την Χαντρούτ.

Τέλος, αυτό που έκανε αίσθηση στα λεγόμενα του προέδρου του Καραμπάχ είναι ότι κατηγόρησε το Ισραήλ σαν υπεύθυνο μαζί με την Τουρκία για την γενοκτονία που όπως είπε διαπράττεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, γιατί όχι μόνο έχει πουλήσει drones στο Αζερμπαϊτζάν αλλά το 2016 βρίσκονταν εδώ και Ισραηλινοί οι οποίοι συμμετείχαν στις τότε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Είπε τέλος ότι μια χώρα που έπεσε θύμα μια γενοκτονίας, τώρα συμμετέχει για λίγα χρήματα στη γενοκτονία του λαού του Καραμπάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ