ΚΟΣΜΟΣ

Τουρίστρια επιστρέφει κλεμμένα αρχαία στην Πομπηία γιατί τα θεωρεί… καταραμένα

Τουρίστρια επιστρέφει κλεμμένα αρχαία στην Πομπηία γιατί τα θεωρεί… καταραμένα

Μία Καναδή επέστρεψε πέντε αρχαία αντικείμενα που είχε κλέψει από την Πομπηία το 2005, λέγοντας πως της έχουν φέρει μεγάλη κακοτυχία.

Η γυναίκα, η οποία αναφέρεται μόνο με το μικρό της όνομα, Νικόλ, έστειλε δύο άσπρες ψηφίδες, δύο τμήματα ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικού στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, μαζί με ένα γράμμα που εξηγούσε την απόφασή της.

«Ήθελα να έχω ένα κομμάτι της ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να έχει» έγραψε η γυναίκα και είπε πως ήταν «μικρή και χαζή» τότε.

Από τότε που επέστρεψε στον Καναδά, ανέφερε, έχει δώσει μάχη με τον καρκίνο του μαστού δύο φορές και η τελευταία κατέληξε σε διπλή μαστεκτομή. Είπε επίσης πως η ίδια και η οικογένεια της έχουν αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.

«Πήρα ένα κομμάτι της ιστορίας που καταγράφηκε σε μια εποχή με τόση αρνητική ενέργεια» έγραψε. «Άνθρωποι πέθαναν με τόσο φρικτό τρόπο και εγώ πήρα πλακάκια που συνδέονταν με αυτή την γη της καταστροφής».

Το ηφαίστειο του Βεζούβιου εξερράγη το 79 μ.Χ, θάβοντας την Πομπηία και τους κατοίκους της κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας.

«Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω να μεταδώσω αυτή την κατάρα στην οικογένειά, τα παιδιά μου ή τον εαυτό μου πλέον» έγραψε. «Παρακαλώ, συγχωρέστε με για αυτή την ανεύθυνη επιλογή μου χρόνια πριν».

Με την πάροδο των χρόνων, περίπου 100 επισκέπτες έχουν επιστρέψει αντικείμενα ή αναμνηστικά τα οποία έκλεψαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Πομπηία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρχαιολογικού χώρου.

Τα αντικείμενα έχουν επιστραφεί μαζί με επιστολές που εκφράζουν ενοχές, και ισχυρισμούς πως η κλοπή των αρχαίων τους έχει «φέρει μόνο κακή τύχη» είπε η ίδια στο CNNi.

Όλα αυτά τα γράμματα και τα κλεμμένα αντικείμενα εκτίθενται τώρα στο μουσείο Antiquarium, συνέχισε η εκπρόσωπος, τονίζοντας πως ενώ η αξία των αντικειμένων δεν ήταν σημαντική, τα γράμματα ήταν ενδιαφέροντα.

Η Πομπηία είναι ένας από τους πιο διάσημους ιστορικούς χώρους στον κόσμο και οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ψάχνουν τα ερείπια.

Τον Φεβρουάριο, το φημισμένο House of Lovers άνοιξε για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, μετά από εργασίες αποκατάστασης.

Το κτίριο έκλεισε στους επισκέπτες το 1980 όταν υπέστη ζημιές σε σεισμό, αλλά τώρα ξανά άνοιξε ως μέρος των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης στην Πομπηία, οι οποίες ξεκίνησαν το 2014 με σκοπό την προστασία της αρχαίας πόλης.

Tourist returns stolen artifacts to Pompeii after suffering 'curse' for 15 years by Jack Guy and Nicola Ruotolo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ