ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Αρμενία να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τσαβούσογλου: Η Αρμενία να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αζερικές και τις αρμενικές δυνάμεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εύλογες, αλλά οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει επίσης να καλέσουν την Αρμενία να αποσυρθεί από αζερικά εδάφη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε πως η διεξαγωγή μιας συνάντησης και με τα 11 μέλη της ομάδας του Μινσκ -που σχηματίστηκε προκειμένου να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία- θα είναι προς όφελος των συνομιλιών για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως έκανε αυτή την πρόταση προς τη Λίντε αφού η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η ομάδα του Μινσκ.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο μεταξύ, Αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούσαν σήμερα να μάχονται σε πολλούς τομείς του μετώπου, παραβιάζοντας για τέταρτη ημέρα μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν πως άλλοι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στρατιωτικών του θυλάκου στους 552 αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδό τους από τα έτη του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας το ξέσπασμα ενός πολέμου στις αρχές των ετών του 1990 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30.000 άνθρωποι. Από τότε το μέτωπο είχε σχεδόν παγώσει παρότι τακτικά σημειώνονταν συγκρούσεις, έως την επανάληψη των μαχών στις 27 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ