ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία βάζει μπροστά τα σχέδιά της για Sukhoi έκτης γενιάς

Η Ρωσία βάζει μπροστά τα σχέδιά της για Sukhoi έκτης γενιάς
Φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό ρωσικό πρακτορείο TASS –και ενώ το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς Sukhoi T-50 δοκιμάζεται και πλησιάζει η ώρα της ένταξής του στην πολεμική αεροπορία– οι πρώτες εργασίες έρευνας και ανάπτυξης για πολεμικά αεροσκάφη μεταγενέστερων γενεών βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν 6ης και ενδεχομένως 7ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, κοιτάζοντας έτσι προς το μέλλον του εναέριου πολέμου.

Ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Βίκτορ Μποντάρεφ (Viktor Bondarev) δήλωσε σε δημοσιογράφους, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ότι τα αεροπλάνα θα είναι επανδρωμένα αλλά και μη επανδρωμένα.

Προσέθεσε δε ότι αγχώνεται προσωπικά, καθώς αν σε αυτό το στάδιο η έρευνα σταματήσει, αυτό θα σημάνει το οριστικό της τέλος.

Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την πέμπτη γενιά των T-50, υπάρχουν ακόμη λιγότερες πληροφορίες σχετικά με εκείνα των επόμενων γενεών. Ο Μποντάρεφ είπε ότι τα αεροσκάφη της 6ης γενιάς είναι
σχεδιασμένα σε επανδρωμένες και μη εκδόσεις και ότι «θα εκσυγχρονιστούν αλλά ταυτόχρονα θα διαφοροποιηθούν».

Η μη επανδρωμένη εκδοχή φαίνεται να αποτελεί ένα κρίσιμο «χαρακτηριστικό» για την εξασφάλιση επαναστατικών αεροσκαφών που θα υπερέχουν και θα έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Ο πτέραρχος πρόσθεσε ότι «το ανθρώπινο σώμα έχει τα όριά του», ωστόσο τα
ηλεκτρονικά συστήματα και το λογισμικό ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους «είναι πολύ πιο λειτουργικά και μπορούν να αντισταθούν στην επιτάχυνση της βαρύτητας».

Μπορείτε να φανταστείτε τις δυνατότητες που θα μπορούσε να παρέχει ένα τέτοιο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος;

Ο ίδιος δεν έθεσε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε μία πιθανή δοκιμαστική έκδοση ενός τέτοιου πολεμικού αεροσκάφους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αλλά είπε ότι είναι απίθανο να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου επιτελάρχη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν (Dmitry Rogozin), δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τα πρώτα σχέδια για ένα μαχητικό 6ης γενιάς «παρουσιάστηκαν εν συντομία» από το μελετητικό γραφείο Sukhoi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ