ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ανησυχία ότι η χώρα θα πάει σε lockdown τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ανησυχία ότι η χώρα θα πάει σε lockdown τα Χριστούγεννα
AP Photo/Andrew Medichini

Ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής ιολογίας του πανεπιστημίου της Πάδοβας, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai αναφέρθηκε στα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν στην χώρα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού.

«Θεωρώ ότι ένα lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να θεωρείται περίπου αναπόφευκτο», είπε ο Κρισάντι. Εξήγησε ακόμη ότι «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων, να μειωθούν οι μεταδόσεις και να αυξηθεί η ιχνηλάτηση».

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας θεωρεί αναγκαίες νέες παρεμβάσεις διότι «όσο περνούν οι ημέρες, μειώνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ αλλά και ιχνηλάτησης και, κατά συνέπεια, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπλοκάρουμε την μετάδοση του ιού. Δεν θα ήθελα, σε δυο εβδομάδες, να αγγίξουμε τα 15.000 κρούσματα ημερησίως», ολοκλήρωσε ο Αντρέα Κρισάντι.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Την Τρίτη οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα κρούσματα κορωνοϊού σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά, ήταν, είναι 5.901, με 41 νεκρούς.

Ακόμη, εισήχθησαν 62 επιπλέον ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, όπου συνολικά νοσηλεύονται 514 άνθρωποι. Τη Δευτέρα, τα νέα κρούσματα ήταν 4.619, με 39 νεκρούς.

Παάλληλα, 5.076 ασθενείς έχουν εισαχθεί στους θαλάμους covid 19 των ιταλικών νοσοκομείων και 81.603 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «η Ιταλία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».

«Δεν θα στείλουμε ποτέ την αστυνομία στo σπίτι των πολιτών, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε προσεκτικές συμπεριφορές, για να μπορέσουμε να χειριστούμε την φάση αυτή», πρόσθεσε ο Κόντε.

Εξήγησε, δε, ότι «ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην κηρυχθεί και πάλι η χώρα σε κατάσταση γενικού lockdown» ενώ προέτρεψε τους Ιταλούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν συναντούν φίλους και συγγενείς, διότι έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται, κυρίως, μέσα στο σπίτι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ