ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το Βερολίνο ότι η Τουρκία δημιουργεί προσκόμματα στο ΝΑΤΟ

Διαψεύδει το Βερολίνο ότι η Τουρκία δημιουργεί προσκόμματα στο ΝΑΤΟ

Διαψεύδει το Βερολίνο τις πληροφορίες ότι η Τουρκία βάζει προσκόμματα στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει εποικοδομητική τη στάση της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Αβάσιμες χαρακτήρισε η γερμανική κυβέρνηση τις πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να εμποδίζει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με στόχο την πάταξη των διακινητών και την ανακοπή της μαζικής ροής προσφύγων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle , στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται ότι τα σκάφη της ναυτικής αποστολής θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Την ίδια στιγμή, έχει αποφασιστεί ότι σε συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία θα προσδιοριστούν με την κάθε χώρα ξεχωριστά οι θαλάσσιες περιοχές εντός των εθνικών χωρικών υδάτων όπου θα κινούνται τα νατοϊκά σκάφη. Αυτή η ρύθμιση δεν θα ισχύει όμως για τα ελληνικά και τα τουρκικά σκάφη της αποστολής. Σε αυτά απαγορεύεται να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της άλλης χώρας.

Προετοιμασία για την ανάληψη δράσης

Σύμφωνα με τον κ. Φλοσντορφ, αυτό το διάστημα συζητιούνται οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και οι δίαυλοι επικοινωνίας των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές όπως και με τη FRONTEX.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως είναι ζήτημα «μερικών ημερών» να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και να ξεκινήσει η επιχείρηση.

Επιπλέον, ο κ. Φλοσντορφ διέψευσε την πληροφορία ότι λόγω τουρκικών ενστάσεων η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή τη Λέσβο και τη γερμανική ναυαρχίδα “Bonn” που συμμετέχει στην νατοϊκή αποστολή. Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξαν ούτε εντάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε η υπουργός αν θελήσει να επισκεφθεί τη Λέσβο πρόκειται να ενημερώσει προηγουμένως την Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ