ΚΟΣΜΟΣ

Τζαν Ντουντάρ: Φυλακή έως 35 χρόνια στον δημοσιογράφο που ξεσκέπασε τις κινήσεις Ερντογάν στη Συρία

Τζαν Ντουντάρ: Φυλακή έως 35 χρόνια στον δημοσιογράφο που ξεσκέπασε τις κινήσεις Ερντογάν στη Συρία
AP Photo/Vedat Arik, Cumhuriyet, File

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και τριάντα πέντε ετών είναι ο Τζαν Ντουντάρ, ο Τούρκος δημοσιογράφος που από το 2016 έχει καταφύγει στη Γερμανία, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία

Ο Ντουντάρ κατηγορείται για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και «στρατιωτική ή πολιτική κατασκοπεία», επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο συνήγορός του, Αμπάς Γιαλτσίν. Η δίκη του προγραμματίζεται να αρχίσει την 4η Δεκεμβρίου.

Η δίωξη του δημοσιογράφου σχετίζεται με την αποκάλυψη, το 2015, από την εφημερίδα Cumhuriyet ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT έστελνε φορτία όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Ντουντάρ ήταν τότε διευθυντής της Τζουμχουριέτ.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, που θα δικαστεί εκ νέου ερήμην, αντιμετωπίζει σειρά ποινικών διώξεων στην πατρίδα του. Έχει ήδη καταδικαστεί για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε τον Ντουντάρ φυγά και διέταξε να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στην Τουρκία, επειδή δεν τήρησε την προθεσμία που του είχε δοθεί να επιστρέψει στη χώρα από τη Γερμανία.

Χθες Τετάρτη, ο Τζαν Ντουντάρ αμφισβήτησε το σκεπτικό των κατηγοριών σε βάρος του για κατασκοπεία.

«Ώστε λοιπόν είμαι τόσο ατζαμής κατάσκοπος που δημοσίευσα τις πληροφορίες που απέσπασα στο πρωτοσέλιδο (...) αντί να τις στείλω στις ξένες υπηρεσίες», σχολίασε ειρωνικά ο δημοσιογράφος μέσω Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ