ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Υπεύθυνη η Χάγη για την κατάρρευση των ερευνών για την πτήση MH17

Λαβρόφ: Υπεύθυνη η Χάγη για την κατάρρευση των ερευνών για την πτήση MH17
AP Photo/Vadim Ghirda, File

Την ευθύνη στο Δικαστήριο της Χάγης επιρρίπτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τον εκτροχιασμό των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας, Αυστραλίας και Ολλανδία σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ17 που συνετρίβη στη ανατολική Ουκρανία το 2014.

«Η Χάγη είναι μόνη η υπεύθυνη για την κατάρρευση των τριμερών διαβουλεύσεων» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι θεωρεί αδύνατη την από εδώ και στο εξής συμμετοχής της χώρας του στις τριμερείς συζητήσεις για την αιτία της συντριβής μετά τη νομική διαδικασία που κίνησε η Ολλανδία εναντίον της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η Χάγη διάλεξε άλλη επιλογή, χωρίς καν να περιμένει τα προσωρινά αποτελέσματα των διαβουλεύσεων ενώ διεξήχθησαν μόνο τρεις γύροι. Κατέθεσε μια διακρατική καταγγελία εναντίον της Ρωσίας στη Χάγη. Τέτοια μη φιλικά βήματα από τις Κάτω Χώρες κάνουν τη συνέχιση των τριμερών διαβουλεύσεων ανούσιες, καθώς και τη συμμετοχή μας», συνέχισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα κατηγόρησε για άλλη μια φορά την έρευνα MH17 από την Ολλανδία και την Ολλανδική Κοινή Ομάδα Ερευνών ως «προκατειλημμένη, επιφανειακή και πολιτικοποιημένη».

Τον περασμένο Ιούλιο η Ολλανδία υπέβαλε αγωγή εναντίον της Ρωσίας στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον φερόμενο ρόλο της χώρας στο θανατηφόρο δυστύχημα, το οποίο προκάλεσε το 2014 το θάνατο περίπου 300 ατόμων.

Στην δήλωσή του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το βήμα «ως ένα ακόμη πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-Ολλανδίας και ως απόδειξη της σταθερής πρόθεσης της Χάγης να συνεχίσει τη φαύλη πολιτική της μονομερούς απόδοσης ευθύνης στη Ρωσία για το τι συνέβη στους ουρανούς πάνω από τον Ντονμπά, σε αντίθεση με την κοινή λογική».

Η διεθνής ομάδα έρευνας συμπέρανε ότι ο πύραυλος Μπουκ που κατέρριψε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών ανήκε στην 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, που εδρεύει στο Κουρσκ. Η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Boeing 777 είχε καταπέσει εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, μετά την κίνηση των Ρώσων να στηρίξουν τους αντάρτες που είχαν καταλάβει την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ