ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γραμμή των «27» για το Brexit

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γραμμή των «27» για το Brexit
(Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

Οι προοπτικές επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας εξασθένησαν την Πέμπτη, αφού οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν μια ασυμβίβαστη προσέγγιση ως προς την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Στο ανακοινωθέν των «27» σημειώνεται με ανησυχία ότι «η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος για την ένωση δεν επαρκεί ακόμα για την επίτευξη συμφωνίας».

Οι «27» ηγέτες επέμειναν σήμερα, πρώτη μέρα της Συνόδου, η Βρετανία να εφαρμόσει «πλήρως» τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους.

«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε ο Μισέλ ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.

Οι ηγέτες ζήτησαν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, σύσταση, ωστόσο πολύ ηπιότερη από τις προηγούμενες, κατά τις οποίες ζητούσαν εντατικοποίηση των συνομιλιών.

«Η υιοθέτηση των συμπερασμάτων δεν σημαίνει ότι η συζήτηση για το Brexit έχει τελειώσει», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία «εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας».

«Είμαστε 100% ενωμένοι», είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει «να κάνει τα απαραίτητα βήματα» για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι «υπό καμία συνθήκη δεν μπορούν να θυσιαστούν οι ψαράδες μας κατά το Brexit».

«Δεν επιλέξαμε το Brexit. Είναι απόφαση των Βρετανών. Επομένως, η προστασία της πρόσβασης των ψαράδων μας στα βρετανικά ύδατα, η εύρεση ενός συμβιβασμού για τους αλιείς μας - και μιλώ για όλες τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας - είναι ένα σημαντικό σημείο σε αυτήν τη συζήτηση, για εμάς», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Γνωρίζουμε καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια: πρέπει αυτή η προσπάθεια να είναι λογική, να προασπίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ και αυτό περνά μέσα από μια πρόσβαση στα ύδατα που να είναι αμοιβαία και σταθερή», δήλωσε ο Μπαρνιέ από την πλευρά του και πρότεινε να μεταβεί στο Λονδίνο «την προσεχή εβδομάδα» για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» σε ορισμένα θέματα και ότι οι «αποκλίσεις» συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. «Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας», παραδέχτηκε.

Η αλιεία παραμένει η κύρια διαχωριστική γραμμή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τη μακροχρόνια θέση της απαιτώντας τη συνέχιση του status quo στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Οι δύο πλευρές πλησίασαν επίσης ως προς τη συμφωνία για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρούσε τον υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ για την περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του την Παρασκευή. Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα απογοητευτεί από τα συμπεράσματα που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τζόνσον επί των συνομιλιών, Ντέιβιντ Φροστ, αναμένεται να ενημερώσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει την προετοιμασία της για ένα σενάριο για «μη συμφωνία», σύμφωνα με το οποίο το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιανουάριο θα διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο μεταξύ, πιο ενθαρρυντικά μηνύματα ήρθαν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βήματα από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για συμφωνία είναι απαραίτητα».

«Όλη η προσπάθεια αξίζει και θα υποστηρίξουμε φυσικά τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου παραπονέθηκε ότι η ΕΕ δεν έκανε βήματα σχετικά με τους κανόνες προέλευσης των προϊόντων ή τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και ότι η ανάγκη για αύξηση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε από την άρνηση της ΕΕ να διαπραγματευτεί για νομικά κείμενα.

Ο Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε το ίδιο απόγευμα, εκφράζοντας μέσω twitter την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

«Με εκπλήσσει η πρόταση ότι για να επιτευχθεί συμφωνία, όλες οι μελλοντικές κινήσεις πρέπει να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», έγραψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ