ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός πύραυλος, ένας ανενεργός δορυφόρος και μία παρ' ολίγον σύγκρουση στο διάστημα

Ένας νεκρός πύραυλος, ένας ανενεργός δορυφόρος και μία παρ' ολίγον σύγκρουση στο διάστημα
CNNi

Παρά τρίχα, τουλάχιστον σε διαστημικούς όρους, φαίνεται πως αποφεύχθηκε η σύγκρουση δύο κομματιών διαστημικών απορριμμάτων, καθώς το ένα πέρασε πολύ κοντά με το άλλο... αλλά τελικά δεν ακούμπησαν.

Σύμφωνα με την LeoLabs, την εταιρεία που με τη βοήθεια ραντάρ εντοπίζει αντικείμενα στην τροχιά της Γης, ο ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ο νεκρός κινεζικός πύραυλος ήταν πιθανό να έρθουν σε επαφή το απόγευμα της Πέμπτης καθώς θα συναντιούνταν σε απόσταση μόλις 25 μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Ωστόσο, κανένα ίχνος θραύσματος δεν βρέθηκε στην Ανταρκτική την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με το BBC.

Η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την πιθανή σύγκρουση στο Twitter, αποκαλύπτοντας μάλιστα και το υπολογιστικό της μοντέλο.

Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόνους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μία πιθανή σύγκρουση θα προσέθετε έως και 20% περισσότερα διαστημικά συντρίμμια, τα οποία απειλούν και τους εν ενεργεία δορυφόρους.

Η πιθανότητα σύγκρουσης, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν 20%.

Ο Ρωσικός «Κόσμος-2004» κινείται προς τον νότιο πόλο της Γης και ο Κινέζικος «Τσανγκ Ζενγκ 4C» κατευθύνεται βόρεια πάνω από τα Φώκλαντ.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο δείχνει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των διαστημικών σκουπιδιών που κυμαίνονται σε τροχιά, δηλαδή για περίπου 14.403 κομμάτια. Για παράδειγμα η Ρωσία, τον Μάιο, εκτόξευσε έναν επιστημονικό δορυφόρο στο διάστημα που διαλύθηκε μετά από εννέα χρόνια σε τροχιά, αφήνοντας δεκάδες κομμάτια συντρίμμια γύρω από τη Γη.

Διαστημικά σκουπίδια ονομάζονται τα κομμάτια που μένουν στη τροχιά και μετά τις αποστολές.

Υπολογίζονται σε περίπου 170 εκατομμύρια κομμάτια των λεγόμενων «σκουπιδιών», διαφορετικού μεγέθους, από μεγάλα κομμάτια πυραύλων, έως νιφάδες χρωμάτων, δηλαδή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια διαστημικής υποδομής.

Από τα παραπάνω, μόνο 22.000 παρακολουθούνται, και ταξιδεύουν με ταχύτητες άνω των 27.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που συγκρουστούν με τους δορυφόρους θα προκαλέσουν από σοβαρές ζημιές μέχρι και καταστροφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ