ΚΟΣΜΟΣ

Σόου Ερντογάν: Δικαίωμα επέμβασης όπου υπάρχει βία – Από τη Συρία στη Σομαλία

Σόου Ερντογάν: Δικαίωμα επέμβασης όπου υπάρχει βία – Από τη Συρία στη Σομαλία
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Δικαίωμα επέκτασης μέχρι και στη… Σομαλία δίνει στον εαυτό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις στρεβλές αντιλήψεις της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική αλλά και τον μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου προέδρου.

Σε ομιλία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχει βάρος από την κληρονομιά των Οθωμανών, κάτι που δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να επεκτείνεται και να επεμβαίνει «όπου υπάρχει βία» και όπου είχαν φτάσει οι πρόγονοι των Τούρκων -από τη Λιβύη στη Σομαλία, από την Αρμενία και μέχρι οπουδήποτε είναι αναγκαίο.

«Ορισμένοι μας λένε “μην επεκτείνεστε”. Μα υπάρχει βία. Στη Λιβύη υπάρχει βία. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Στα 911 χιλιόμετρα των συνόρων μας υπάρχει βία. Στη Συρία υπάρχει βία. Τι να κάνουμε να σωπάσουμε; Από την άλλη στη Σομαλία υπάρχει βία. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Υπάρχει μια ιστορική ευθύνη που μάς έχουν φορτώσει οι πρόγονοί μας. Και δε σταματάμε, και προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας εκεί που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μια εβδομάδα διορία από την Ε.Ε.

Παρίσι και Βερολίνο έδωσαν χθες μια εβδομάδα διορία στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις προσθέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας «απαράδεκτη».

Ο Γερμανός αξιωματούχος έδειξε, μάλιστα, και τη δυσφορία του Βερολίνου για τη νέα καθυστέρηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, που ήρθε μετά από την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πομπώδεις ανακοινώσεις Τούρκων υπουργών για έναρξη σεισμικών ερευνών κοντά στο Καστελόριζο.

«Είναι σαφές σε εμάς ότι η Τουρκία συνεχίζει να προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, κάτι που είναι απαράδεκτο» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν –Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και την Πολωνία.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως το «μπαλάκι» είναι πλέον «στο γήπεδο της Άγκυρας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει τις δυνάμεις ισορροπίας εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η γαλλογερμανική στήριξη, συνδυαζόμενη με το πρόσφατο αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, δικαιώνει το διπλωματικό «σπριντ» που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα για αναδείξει την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ