ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Τζόνσον: Πρέπει να ετοιμαστούμε για Brexit χωρίς συμφωνία

«Βόμβα» Τζόνσον: Πρέπει να ετοιμαστούμε για Brexit χωρίς συμφωνία
AP Photo/Francisco Seco

Λιγοστεύουν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, οι πιθανότητες για μία εμπορική συμφωνία ενόψει της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον ανώτερο διαπραγματευτή τους, Μισέλ Μπαρνιέ, «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στις επόμενες εβδομάδες», μια διατύπωση που θεωρήθηκε πολύ πιο αδύναμη, σε σχέση με προηγούμενες, οι οποίες καλούσαν για «εντατικοποίηση των συνομιλιών».

Στο ανακοινωθέν υπογράμμιζε επίσης την ανησυχία ότι «η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της Ένωσης δεν είναι επαρκής προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

«Η υιοθέτηση των συμπερασμάτων δεν σημαίνει ότι η συζήτηση πάνω στο Brexit έχει ολοκληρωθεί», προστίθεται στο κείμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ