ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Βρετανία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ τελείωσαν

Brexit - Βρετανία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ τελείωσαν
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit έχουν τελειώσει, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται εκτός αν η Ένωση αλλάξει θεμελιωδώς τη στάση της.

«Οι εμπορικές συνομιλίες τελείωσαν: η ΕΕ έθεσε ουσιαστικά τέρμα σε αυτές λέγοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική θέση της», δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες αν η ΕΕ δεν αλλάξει τη θέση της. Η ΕΕ ουσιαστικά έθεσε τέρμα στις εμπορικές συνομιλίες χθες. Μόνο αν η ΕΕ αλλάξει θεμελιωδώς τη θέση της, θα αξίζει να συζητάμε».

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε πως οι διαπραγματευτές της θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε: «Υπάρχει μόνο λόγος για τον (διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να έλθει στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα αν είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στη βάση νομικών κειμένων με έναν επισπεύδοντα τρόπο, χωρίς να απαιτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει όλες τις κινήσεις.

»Η, αν είναι πρόθυμος να συζητήσει πρακτικά θέματα σε τομείς όπως τα ταξίδια και οι μεταφορές».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως θα συνεχιστεί μια ξεχωριστή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των μεταβατικών συνοριακών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τζόνσον: Ετοιμαστείτε για Brexit χωρίς συμφωνία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον ανώτερο διαπραγματευτή τους, Μισέλ Μπαρνιέ, «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στις επόμενες εβδομάδες», μια διατύπωση που θεωρήθηκε πολύ πιο αδύναμη, σε σχέση με προηγούμενες, οι οποίες καλούσαν για «εντατικοποίηση των συνομιλιών».

Στο ανακοινωθέν υπογράμμιζε επίσης την ανησυχία ότι «η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της Ένωσης δεν είναι επαρκής προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

«Η υιοθέτηση των συμπερασμάτων δεν σημαίνει ότι η συζήτηση πάνω στο Brexit έχει ολοκληρωθεί», προστίθεται στο κείμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ