ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στο Παρίσι: 18χρονος αποκεφάλισε καθηγητή σε γαλλικό προάστιο

Τρόμος στο Παρίσι: 18χρονος αποκεφάλισε καθηγητή σε γαλλικό προάστιο
AP Photo / Michel Euler

Φρίκη έχει προκαλέσει στο Παρίσι ο αποκεφαλισμός ένος 47χρονου Γάλλου καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν (Yvelines) από έναν 18χρονο ένοπλο άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες αστυνομικών στην κοντινή πόλη Ερανί, στην περιφέρεια Βαλ Ντ' Ουάζ.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας».

Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα αναφέρουν πως ο δράστης ήταν 18 ετών, με καταγωγή από την Τσετσενία.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο νεαρός είχε γεννηθεί στη Μόσχα.

Μακρόν: Ο καθηγητής έπεσε θύμα ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης - Δεν θα τους περάσει

«Ένας από τους συμπολίτες μας δολοφονήθηκε σήμερα γιατί δίδασκε, γιατί μάθαινε σε μαθητές την ελευθερία της έκφρασης, της ελευθερίας της πίστης και της μη πίστης», δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Ο συμπατριώτης μας έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης, έπεσε θύμα μιας ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης.» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Με δεύτερο tweet του, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε: «Δεν θα τους περάσει».

Στο σημείο του εγκλήματος ο Εμανουέλ Μακρόν

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας, στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν έφτασε ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το φρικτό έγκλημα με θύμα τον Γάλλο καθηγητή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, o κ. Μακρόν συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στο χώρο διαχείρισης κρίσεων που έχει στηθεί από τις Αρχές στη ανοικτή πλατεία Μποβό.

Λίγο μετά τις 21:30 ο κ. Μακρόν αποχώρησε απο την πλατεία Μποβό.

Το προφίλ του θύματος

«Ο καθηγητής που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και αποκεφαλίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε προάστιο του Παρισιού είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, αφού τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης αποκεφάλισε το θύμα του, κάτι που είχε διαψεύσει αρχικά η αστυνομία, και ότι στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Το θύμα ήταν 47 ετών και ήταν καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας σε ένα κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν (Υβλίν).

Τον περασμένο μήνα, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλτά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Σε αυτά τα γραφεία, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους, επειδή το περιοδικό δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Επίθεση στο Παρίσι: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο όπου αποκεφαλίστηκε ο καθηγητής

Η Αστυνομία της Βαλ Ντ' Ουάζ συνέστησε στους πολίτες που βρίσκονταν στο δρόμο να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή.

Μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπαν ότι άκουσαν τον ένοπλο να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» πριν επιτεθεί στο θύμα του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Actu.fr, δημοτικοί αστυνομικοί εντόπισαν το θύμα γύρω στις 17:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρενέ Πικάρ, κοντά σε ένα σχολείο. Ο δράστης ήταν ακόμη παρών στο σημείο και τον κάλεσαν να παραδοθεί, όμως εκείνος τους απείλησε με το όπλο που κρατούσε και διέφυγε.

Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν τον πυροβόλησαν και τον εξουδετέρωσαν όταν έφτασε στο Ερανί-σιρ-Ουάζ και αφού αρνήθηκε και πάλι να παραδοθεί. Μία πηγή της εισαγγελίας ανέφερε ότι ο δράστης έχει τραυματιστεί σοβαρά, ωστόσο στη συνέχεια τα γαλλικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, πιθανότατα μια επαναληπτική καραμπίνα.

Γάλλος υπουργός Παιδείας: «Η Δημοκρατία δέχτηκε επίθεση»

Με ανάρτηση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, o υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν - Μισέλ Μπλανκέ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη «θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», αναφερόμενος στη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, με θύμα έναν Γάλλο καθηγητή, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο ένοπλο.

«Απόψε, είναι η Δημοκρατία που δέχτηκε επίθεση με την άνανδρη δολοφονία ενός από τους υπηρέτες της, ενός καθηγητή», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Μπλανκέ στο twitter.

«Απόψε η σκέψη μου είναι σε εκείνον και την οικογένειά του. Η ενότητα και η σταθερότητά μας αποτελούν τις μόνες απαντήσεις απέναντι στη θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Θα το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Λίγο αργότερα, με νέο tweet του ο κ. Μπλανκέ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί το Σάββατο εκπροσώπους του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, όπου δίδασκε ο καθηγητής, καθώς επίσης και γονείς μαθητών.

«Θα απευθυνθώ μέσω βίντεο σε όλους τους καθηγητές, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις οικογένειες. Για μια αντίδραση απόλυτης αλληλεγγύης και σωφροσύνης στο θεσμό μας εν συνόλω. Η Δημοκρατία δεν παραδίδεται», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Ολάντ: «Να ενωθούμε όλοι ενάντια στη βαρβαρότητα»

«Με την τρομακτική δολοφονία ενός καθηγητή, η Δημοκρατία και το σχολείο του αποτελούν ξανά στόχο της ισλαμικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο twitter.

«Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι στο πρόσωπο του βαρβαρισμού και της εμψύχωσης. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στην οικογένεια του δασκάλου και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Καζνέβ: «Το σχολείο της Δημοκρατίας έχει στοχοποιηθεί»

«Αυτή η 16η Οκτωβρίου 2020 είναι μια ημέρα θλίψης για τη Γαλλία. Με όλη μου την καρδιά και την ψυχή, σκέφτομαι αυτόν τον καθηγητή που δολοφονήθηκε από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, την οικογένειά του, τους συγγενείς του, τους συναδέλφους και τους μαθητές», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ.

«Το σχολείο της Δημοκρατίας έχει στοχοποιηθεί και μέσω αυτού, το έθνος των πολιτών μας. Στη θλίψη και στο πρόσωπο της βίας, οι λέξεις αγωνίζονται να έρθουν, αλλά πρέπει να πούμε και να δράσουμε με το να λέμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία», είπε.

Επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Εν τω μεταξύ, τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν λίγο μετά τις 21:30 ώρα Ελλάδας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, ακύρωσε την παραμονή του στη χώρα αυτή και επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι.

Μάλιστα, είχε προγραμματισμένη έκτακτη συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ όσο και με τον πρόεδρο Μακρόν.

Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ομόθυμη καταδίκη της φρικαλέας επίθεσης»

Την ίδια στιγμή, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, Γάλλοι βουλευτές στάθηκαν όρθιοι μέσα στο κτήριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε, ενώ κατήγγειλαν ομοθυμαδόν τη «φρικαλέα επίθεση» εναντίον του.

Βαθιά συγκινημένος, ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Ουγκ Ρενσόν, έλαβε το λόγο λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίασης στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

«Μόλις μάθαμε με τρόμο τη φρικαλέα επίθεση που σημειώθηκε. Στο όνομα της Εθνοσυνέλευσης και εκ μέρους όλων μας, απευθύνω χαιρετισμό στη μνήμη του θύματος», δήλωσε ο κ. Ρενσόν.

Η αντίδραση της συντακτικής ομάδας του Charlie Hebdo

Η συντακτική ομάδα του σατιρικού έντυπου Charlie Hebdo έγραψε για τη δολοφονία του 47χρονου καθηγητή:

«Η Charlie Hebdo μοιράζεται τα αισθήματα του τρόμου και αντίδρασης όταν ένας καθηγητής δολοφονείται κατά την άσκηση του επαγγέλματός του δολοφονείται από ένα θρησκευτικά φανατισμένο άτομο. Εκφράζουμε τη βαθιά μας υποστήριξη για την οικογένειά του, τους αγαπημένους του και όλους τους καθηγητές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ