ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μείωσης της Φτώχειας: Συνεργασία εν μέσω πανδημίας ζητά ο Γκουτέρες

Διεθνής Ημέρα Μείωσης της Φτώχειας: Συνεργασία εν μέσω πανδημίας ζητά ο Γκουτέρες
AP PHOTO

«Ας σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς που ζουν στη φτώχεια καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και πέρα από αυτή» προτρέπει σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση της Φτώχειας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνεργασία για τον κοινό σκοπό είναι ο μοναδικός τρόπος από τον οποίο θα βγούμε με ασφάλεια από αυτή την πανδημία, επισημαίνει περαιτέρω ο κ. Γκουτέρες.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας στους φτωχούς.

«Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μία διπλή κρίση για τους πιο φτωχούς του κόσμου. Πρώτον, αυτοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό ενώ έχουν την μικρότερη πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεύτερον, πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ωθήσει φέτος 115 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την πρώτη αύξηση για δεκαετίες. Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γιατί είναι πιθανότερο να χάσουν τις δουλειές τους και λιγότερο πιθανό να έχουν κοινωνική ασφάλεια» αναφέρει χαρακτηριστικά .

Σε αυτές τις ιδιαίτερες εποχές, ο κ. Γκουτέρες προτάσσει πως «χρειαζόμαστε ιδιαίτερες προσπάθεις για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια» και υπογραμμίζει ότι «η πανδημία απαιτεί ισχυρή κοινή δράση».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τον οικονομικό μετασχηματισμό επενδύοντας σε μία πράσινη, βιώσιμη ανάκαμψη και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε μία νέα γενιά προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας που θα καλύπτουν και όσους εργάζονται στην άτυπη οικονομία».

Για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων ο Γκουτέρες είπε: «σε έναν κόσμο αφθονίας, είναι μία σοβαρή προσβολή το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και σημειώνει ότι «αυτοί θα προστεθούν στους 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δεν διαθέτουν χρήματα για να τραφούν». Την ίδια στιγμή, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, προσθέτει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω τη διατροφική ανασφάλεια σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι καθώς «γιορτάζουμε την 75ή επέτειο της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών και τα Τρόφιμα για τη Γεωργία, χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, θα έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται.

Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη «να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο ανθεκτικά στην επιθετικότητα του κλίματος» και διαμηνύει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους και να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη τροφίμων». Χρειαζόμαστε συστήματα διατροφής που προσφέρουν αξιοπρεπή, ασφαλή νοικοκυριά για τους εργαζόμενους, αναφέρει περαιτέρω και σημειώνει ότι «έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο».

Διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται, και κάθε μέρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως το φετινό βραβείο Nόμπελ Ειρήνης στο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή και την κοινή μας επιδίωξη για μηδενική πείνα και ανακοινώνει πως του χρόνου θα συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Διατροφής, «με στόχο να εμπνεύσουμε τη δράση προς αυτό το όραμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ