ΚΟΣΜΟΣ

Αποκεφαλισμός καθηγητή στο Παρίσι: Δεσμούς με τον ISIS είχε ο 18χρονος δράστης

Αποκεφαλισμός καθηγητή στο Παρίσι: Δεσμούς με τον ISIS είχε ο 18χρονος δράστης
AP Photo/Michel Euler

Δεσμοί του 18χρονου δράστη με το Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτονται καθώς έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες της φρικτής δολοφονίας του Γάλλου καθηγητή στο Παρίσι, ο οποίος έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους έφηβους μαθητές του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο 18χρονος γεννημένος στη Ρωσία Αμπουλάκ Ανζόροφ είχε στείλει φωτογραφίες του αποκεφαλισμένου καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας σε κανάλια του Telegram στον ISIS Τσετσενίας, οι οποίες με τη σειρά τους κοινοποιήθηκαν αμέσως.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας, Ζαν Φρανσουά Ρικάρντ αποκάλυψε ότι η ετεροθαλής αδελφή του Ανζόροφ είχε ταξιδέψει το 2004 στη Συρία, τη χρονιά που η εξτρεμιστική ομάδα ανακήρυξε το χαλιφάτο της, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο επικεφαλής των ερευνών πρόσθεσε ότι ο 18χρονος είχε λάβει τον Μάρτιο 10χρονη άδεια παραμονής ως πρόσφυγας και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσία της χώρας.

Όπως προέκυψε το Σάββατο, ο δράστης είχε ζητήσει από μαθητές του σχολείου στο οποίο δίδασκε το θύμα να υποδείξουν τον δάσκαλο που είχε δείξει σκίτσο που απεικόνιζε γυμνό τον προφήτη Μωάμεθ, πριν τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο 47χρονος Σαμουέλ Πατί είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του μετά την κίνησή του να δείξει σε μαθητές του το επίμαχο σκίτσο.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας φαίνεται πως δέκα μέρες πριν βρει φρικτό θάνατο είχε ξεκινήσει στην τάξη έναν διάλογο με τους μαθητές του σχετικά «με μια συζήτηση» γύρω από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Μάλιστα, πριν δείξει στους μαθητές του τα επίμαχα σκίτσα που είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, είχε προσκαλέσει τους μουσουλμάνους της τάξης να βγουν έξω από την τάξη, όπως δήλωσε στο Reuters ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή.

Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους, οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένα σκίτσο απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ, γυμνό, να σκύβει έχοντας ένα αστέρι στους γλουτούς του. Η λεζάντα που το συνόδευε ήταν: «ένα αστέρι γεννιέται».

Όπως αναφέρει η Daily Mail, μια μαθήτρια έμεινε στην τάξη και στη συνέχεια διηγήθηκε το περιστατικό στους γονείς της. Εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως κατά του καθηγητή ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κύριο Πατί, τον διευθυντή του σχολείου και έναν αξιωματούχο της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

parisi_kathigitis_pati.jpg
O 47χρονος καθηγητής βρήκε τραγικό θάνατο έξω από το σχολείο όπου δίδασκε.Twitter

Μετά το περιστατικό ο καθηγητής είχε δεχτεί πολλά παράπονα και απειλές από εξοργισμένους γονείς μαθητών.

Ένας από αυτούς μάλιστα είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Twitter όπου, αφού ενημέρωνε για το συμβάν καλούσε την κοινότητα να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του καθηγητή.

Τρόμος στο Παρίσι: Η στιγμή που o δολοφόνος του καθηγητή πέφτει νεκρός

Ο 18χρονος δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά 600 μέτρα μακριά από στο σημείο που βρέθηκε αποκεφαλισμένος ο καθηγητής καθώς αρνήθηκε να πετάξει τα όπλα του και απειλούσε τους αστυνομικούς.

Δεν είναι σαφές αν ο δράστης είδε το βίντεο.

Μέχρι στιγμής για τη δολοφονία του καθηγητή, εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και γονείς μαθητή έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις γαλλικές Αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ