ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν... εφτάψυχο: Ανακαλύφθηκε γεωγλυφικό γάτας 2.000 ετών στο Περού

Ήταν... εφτάψυχο: Ανακαλύφθηκε γεωγλυφικό γάτας 2.000 ετών στο Περού
Jhony Islas/Peru's Ministry of Culture - Nasca-Palpa via AP

Το περίγραμμα ενός τεράστιου αιλουροειδούς, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νότιο Περού, λαξευμένο σε μια άνυδρη πλαγιά λόφου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, το αρχαίο γεωγλυφικό έχει μήκος 37 μέτρα και αποτελεί μέρος των περίφημων Γραμμών της Νάζκα, μιας συλλογής εκατοντάδων μυστηριωδών έργων τέχνης στην περιοχή της Νάζκα, περίπου 250 μίλια νότια της Λίμας.

Περουβιανοί αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης στη περιοχή, ανακάλυψαν τη μορφή της γάτας στην πλαγιά ενός λόφου, σχεδόν άθικτη από το χρόνο.

Το γεωγλυφικό αναπαριστά μια μεγάλη γάτα με το κεφάλι ψηλά η οποία κοιτάζει ευθεία μπροστά, ενώ το σώμα και η ουρά της εκτείνονται προς το κάτω μέρος του λόφου.

Το γεωγλυφικό ήταν μόλις ορατό και επρόκειτο να εξαφανιστεί επειδή σχεδιάστηκε σε μια μάλλον απότομη πλαγιά και υπέστη τις επιπτώσεις της φυσικής διάβρωσης.

Η γάτα προστίθεται σε μια σειρά ζωόμορφων σχεδίων που εκτείνονται κατά μήκος της περιοχής και βρέθηκαν τον περασμένο αιώνα, μεταξύ των οποίων μία μαϊμού, ένας πελεκάνος και ένα κολιμπρί.

Οι γάτες έχουν καταγραφεί πολλές φορές σε κεραμικά, υφάσματα και άλλα στοιχεία της κοινωνίας Paracas, η οποία φαίνεται ότι είχε δημιουργήσει διάσημα γεωγλυφικά και γραμμές στην έρημο Νάζκα, στο νότιο Περού.

Οι Γραμμές Νάζκα

Οι Γραμμές της Νάζκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάζκα στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού.

Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάζκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάζκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάζκα ανάμεσα στο 500πΧ και 500μΧ.

Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων.

Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.

Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.

Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Η περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιστορικών από το 1920, όταν πρώτος ο περουβιανός Αρχαιολόγος Toribio Mejia Xesspe ανακάλυψε μυστήριες γραμμές χαραγμένες στο τοπίο.

Το 2019 μάλιστα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα της Ιαπωνίας ανακάλυψε περισσότερα από 140 γεωγλυφικά στην περιοχή με τη βοήθεια εικόνων 3D.

Nazca Lines: Archaeologists discover 2,000-year-old cat figure in Peru, by Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ