ΚΟΣΜΟΣ

«Χρυσά» διαβατήρια: Δίμηνη διορία στην Κύπρο από την ΕΕ

«Χρυσά» διαβατήρια: Δίμηνη διορία στην Κύπρο από την ΕΕ

Διορία δύο μηνών για να ανταποκριθούν γραπτώς στην επιστολήπροειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δίνει η Κομισιόν.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας κατά παραβάσει, η Κομισιόν σημειώνει πως η ουσία του προγράμματος συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της ίδρυσης της.

«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η παραχώρηση από την Κύπρο και τη Μάλτα της υπηκοότητας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, σε αντάλλαγμα με προσυμφωνημένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς αυθεντική σύνδεση με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, δεν είναι συμβατή με τις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας όπως περιγράφονται στο άρθρο 4(3) της Συνθήκης της ΕΕ. Αυτό υποσκάπτει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται πως τα σχέδια έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει παράλληλα τα δικαιώματα που αποκτά κάποιος που πολιτογραφείται ως Ευρωπαίος πολίτης -όπως για παράδειγμα αυτό της διακίνησης, της εργασίας σε όλη την Ε.Ε. καθώς επίσης και της συμμετοχής σε τοπικές εκλογές ή και ευρωεκλογές.

«Ως αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις των επενδυτικών προγραμμάτων δεν περιορίζονται στα κράτη μέλη που τα διαχειρίζονται, ούτε και είναι ουδέτερα έναντι των άλλων κρατών μελών ή του συνόλου της ΕΕ» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι κυπριακές Αρχές έχουν διορία δύο μήνες για να ανταποκριθούν στην επιστολή της επίσημης προειδοποίησης.

Σε περίπτωση που η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, τότε η Κομισιόν δύναται να εκδώσει γνωμάτευση για το θέμα αυτό, εξηγείται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ