ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: 47χρονος κατέληξε δύο μήνες αφού βγήκε από την εντατική

Κορωνοϊός - Βρετανία: 47χρονος κατέληξε δύο μήνες αφού βγήκε από την εντατική
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Ο Roehl Ribaya είχε νοσήσει από κορωνοϊό, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο 47χρονος, πατέρας ενός παιδιού, κατάφερε να βγει από την εντατική και μάλιστα η έξοδος του από τη ΜΕΘ είχε γίνει με πανηγυρικό τρόπο. Ωστόσο, 60 ημέρες μετά από εκείνη την έξοδο, ο Roehl κατέληξε, από «μακρά covid», όπως την αποκαλούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ασθενής εισήχθη στο Blackpool Victoria Hospital στις 29 Μαΐου και πέρασε δύο μήνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τις 48 ημέρες ήταν διασωληνωμένος. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον Ιούλιο. Ήταν ο τελευταίος τους ασθενής από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού που βρισκόταν εκεί.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα πέθαινα. Πώς μπορείς να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους που σου έσωσαν τη ζωή;» είχε πει τότε ο 47χρονος, πατέρας ενός παιδιού.

Δεν κατάφερε ποτέ γίνει καλά

Μετά τον θάνατό του, την περασμένη Πέμπτη, η σύζυγός του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, αποκάλυψε ότι «ποτέ δεν ανάρρωσε» από τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Μάλιστα εξέφρασε φόβους ότι ο σύζυγός της είναι μία από τις πολλές τραγωδίες της «μακράς Covid».

Η σύζυγός του έκανε εξετάσεις στον 47χρονο μετά από μία καρδιακή προσβολή που υπέστη. Λίγο αργότερα έπεσε σε κώμα και δύο ημέρες μετά κατέληξε. «Ποτέ δεν ήταν ο ίδιος. Είχε δύσπνοια όλη την ώρα» είπε, καλώντας τους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να μην χάσουν κι άλλοι τη ζωή τους.

Επισήμως, ο Ribaya πέθανε από καρδιακή ανακοπή, με δευτερογενή αιτία την πνευμονική ίνωση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η αναπνοή του, μαρτυρούν οικογενειακοί φίλοι, ήταν δύσκολη και ο ίδιος δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες. Το περασμένο διάστημα χρειάστηκε να μεταφερθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο.

Θλίψη και απογοήτευση προκάλεσε ο θάνατος του 47χρονου και στο νοσοκομείο που δέχθηκε τη νοσηλεία. Το προσωπικό δηλώνει συντετριμμένο, μην ξεχνώντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό που είχε το εξιτήριό του, ως το τελευταίο θύμα του πρώτου κύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ