ΚΟΣΜΟΣ

Google: Η αμερικανική κυβέρνηση μηνύει τον ψηφιακό κολοσσό για μονοπωλιακές πρακτικές

Google: Η αμερικανική κυβέρνηση μηνύει τον ψηφιακό κολοσσό για μονοπωλιακές πρακτικές
(AP Photo/Michel Euler, File)

Μήνυση κατά της Google ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ, στη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον μιας τεχνολογικής εταιρείας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Στην αναφορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να διατυπώσει ισχυρούς ισχυρισμούς ότι η Google (GOOG) έχει καταστείλει τον ανταγωνισμό για να διατηρήσει την ισχυρή της θέση στην αγορά σε ό,τι αφορά την αναζήτηση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Στην μήνυση θα συμμετάσχουν επίσης 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Άρκανσας, της Ιντιάνα, της Φλόριντα, της Τζόρτζια, του Κεντάκι, της Λουϊζιάνα, του Μισισιπή, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Βόρειας Καρολίνα και του Τέξας.

Η μήνυση έρχεται έπειτα από μια αντιμονοπωλιακή έρευνα διάρκειας ενός έτους και μιας μεγάλης έκθεσης του Κογκρέσου, που διαπιστώνει ότι η Google και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί απολαμβάνουν τη «μονοπωλιακή δύναμη» και έχουν ασκήσει την κυριαρχία τους με αντι-ανταγωνιστικούς τρόπους. Αυτή η έκθεση ισχυρίζεται ότι η Amazon λειτούργησε εις βάρος τρίτων πωλητών, ότι οι χρεώσεις και οι πολιτικές για τα καταστήματα εφαρμογών της Apple είναι αντι-ανταγωνιστικές και ότι το Facebook έχει επιδιώξει να εξαλείψει μελλοντικούς αντιπάλους μέσω στοχευμένων εξαγορών.

Η αναμενόμενη μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google σηματοδοτεί το πιο σημαντικό βήμα που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για να λογοδοτήσει η Silicon Valley, αφού η Ουάσινγκτον έκανε μια δραματική στροφή εναντίον της τεχνολογικής βιομηχανίας, μετά από στοιχεία ότι σημαντικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χειραγωγήθηκαν από ξένες απόπειρες ανάμειξης στις εκλογές το 2016. Έκτοτε, τα ανώτερα στελέχη των σημαντικών τεχνολογικών μέσων έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Κογκρέσου για να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες τους απέναντι στον πολιτικό λόγο, το περιεχόμενο μίσους και την παραπληροφόρηση.

Η υπόθεση θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την ευρύτερη διαφημιστική επιχείρηση της Google, η οποία είχε έσοδα 134,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 84% της συνολικής επιχείρησης της Google.

Και άλλες εταιρείες στην τεχνολογική βιομηχανία θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μηνύσεις παρόμοιας εμβέλειας. Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ερευνούν το Facebook πάνω από ένα χρόνο, έρευνα που θα μπορούσε να κορυφωθεί επίσης.

Η μήνυση συμβολίζει επίσης την αυξανόμενη κριτική, ιδιαίτερα από προηγούμενους Δημοκρατικούς προεδρικούς υποψήφιους, κατά των ιστορικών επιπέδων της οικονομικής ανισότητας και της εταιρικής συγκέντρωσης στις ΗΠΑ.

Η πιο σημαντική υπόθεση μονοπωλίου της τεχνολογικής βιομηχανίας πριν από την τωρινή, ήταν αυτή των ΗΠΑ κατά της Microsoft το 1998. Τότε η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι η Microsoft παραβίασε το νόμο συνδυάζοντας το πρόγραμμα περιήγησής της, τον Internet Explorer, με κάθε αντίγραφο των Windows - εις βάρος του ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστών προγραμμάτων περιήγησης. Μετά από αρκετά χρόνια δικαστικών διαφορών, η Microsoft και η κυβέρνηση κατέληξαν σε μια διευθέτηση που επέβαλε νέα όρια στην επιχείρηση λογισμικού της Microsoft.

The US government will sue Google for alleged anticompetitive abuses in search By Brian Fung, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ