ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αυξάνει και πάλι ο αριθμός των ηλικιωμένων ασθενών κορωνοϊού στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Αυξάνει και πάλι ο αριθμός των ηλικιωμένων ασθενών κορωνοϊού στην Ευρώπη
AP Photo/Andrew Medichini

Την ώρα που στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς, στην Ευρώπη το δεύτερο κύμα κορωνοϊού εμφανίζει μία πολύ συγκεκριμένη και ανησυχητική τάση: οι άνθρωποι που μολύνονται είναι όλο και μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι φορείς του κορωνοϊού στη γηραιά ήπειρο ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι σύχναζαν σε μπαρ, εστιατόρια ή άλλους δημόσιους χώρους.

Χωρίς να είναι το ιδανικό, το γεγονός συγκρατούσε το ποσοστό θανάτων σε γενικά χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι νέοι άνθρωποι στατιστικά είναι οι λιγότερο ευάλωτοι απέναντι στον ιό και σπανιότερα ασθενούν βαριά ή πεθαίνουν.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε πρόσφατα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας νοσούν. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του, τουλάχιστον 13 χώρες της Ευρώπης είδαν το μέσο όρο μολύνσεων να ανεβαίνει στους 65 και άνω, με πιο ανησυχητική την περίπτωση της Ολλανδίας.

Σημαντική άνοδο στις μολύνσεις μεταξύ των ηλικιωμένων τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου διατίθενται στοιχεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων κρίνονται ως ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή ακόμη και να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το 88% των νεκρών στην Ευρώπη ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Τσεχία, ενώ οι άνω των 65 αποτελούσαν το 14% των μολύνσεων, αλλά και το 94% των θανάτων στις 11 Οκτωβρίου.

Η διασπορά του ιού μεταξύ των ηλικιωμένων θέτει υπό σημαντική πίεση το σύστημα υγείας των χωρών, όπως έγινε στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γενικευμένα lockdown κρίνονται απαραίτητα για να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι.

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μία αύξηση στα κρούσματα. Ξεκίνησε με τους νεότερους ανθρώπους και σταδιακά επεκτάθηκε στους μεγαλύτερους», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Πάτρικ Γουάλας, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης: «Αυτή η αύξηση στις μολύνσεις, μεταφράστηκε σε αύξηση στις νοσηλείες. Καθώς οι νοσηλείες αυξήθηκαν… μετά λύπης μας αλλά όχι απρόσμενα, αυξάνονται και οι θάνατοι».

The number of older people getting coronavirus in Europe is rising again. That's really bad news, by Ivana Kottasová and Krystina Shveda, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ