ΚΟΣΜΟΣ

Η Google στη μάχη κατά του Ζίκα

Η Google στη μάχη κατά του Ζίκα
Reuters

Προγραμματιστές της Google μετέχουν στη μάχη κατά του επικίνδυνου ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα των κρουσμάτων, σε μία προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η επέκτασή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η εταιρεία τεχνολογίας έχει δημιουργήσει μία ομάδα εθελοντών προγραμματιστών, σχεδιαστών και αναλυτών δεδομένων, οι οποίοι θα βοηθήσουν τη UNICEF να δημιουργήσει μία πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων από διαφορετικές πηγές - ανάμεσα σε αυτές τις καιρικές συνθήκες ή τις ταξιδιωτικές συνήθειες – με σκοπό την οπτικοποίηση προβλέψεων πιθανών εξάρσεων της εμφάνισης του Ζίκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, «σκοπός αυτής της ανοικτής πλατφόρμας είναι η κατανόηση των κινδύνων της μετάδοσης του Ζίκα σε διαφορετικές περιοχές και να βοηθήσουμε τη UNICEF, τι κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν».

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ η συσχέτιση του ιού Zika με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Περιοχές με κρούσματα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Ζίκα στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον Μάιο του 2015 είναι επιδημία σε εξέλιξη στη Βραζιλία και πρόσφατα ανακοινώθηκαν κρούσματα την Αϊτή, στην Αμερικανική Σαμόα, στην Αρούμπα, στο Βανουάτου, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουαδελούπη (Γαλλία),στη Γουατεμάλα, στη Γουιάνα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κολομβία στην Κόστα Ρίκα, στο Κουρασάο , στις Μαλδίβες, στα νησιά Μάρσαλ, στη Μαρτινίκα (Γαλλία), στο Μεξικό, στα Μπαρμπάντος, στη Μποναίρ, στη Νέα Καληδονία, στη Νικαράγουα, στην Ονδούρα, στον Παναμά, στην Παραγουάη , στο Πουέρτο Ρίκο, στη Σαμόα, στα νησιά Σολομώντα, στο Σουρινάμ, στην Ταυλάνδη, στην Τζαμάικα, στην Τόνγκα, στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, στα Φίτζι, στο Saint Martin (Γαλλία), στα νησιά Virgin (ΗΠΑ) και στο Πράσινο Ακρωτήρι στην Αφρική, ενώ αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον έως τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν εισαγόμενα κρούσματα στην Αυστρία 1, στη Γαλλία 18, στη Γερμανία 20, στη Δανία 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο 8, στην Ιρλανδία 3, στην Ισπανία 23, στην Ιταλία 5, στη Μάλτα 1, στην Ολλανδία 24, στην Πορτογαλία 6 στη Σλοβενία 1, στη Σουηδία 1, στη Φινλανδία 2, καθώς και στην Ελβετία και στο Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ