ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε LIVE το δεύτερο debate ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε LIVE το δεύτερο debate ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν
AP Photo

Την τελική τους τηλεοπτική αναμέτρηση θα έχουν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, σε μία από τις τελευταίες τους ευκαιρίες να αλλάξουν την τροχιά μιας όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενης προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ τον έχουν συμβουλεύσει να διατηρήσει ένα πιο ήπιο προφίλ σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά που επέδειξε στο προηγούμενο debate, το οποίο φαίνεται πως λειτουργεί υπέρ του εκλογικού του αντιπάλου. Είναι ωστόσο αμφίβολο αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, ο οποίος επιβράδυνε την προεκλογική του εκστρατεία προκειμένου να προετοιμαστεί για την τηλεμαχία, αναμένει ότι ο Τραμπ θα γίνει έντονα προσωπικός. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το επιτελείο του, θα θέλει να αποστασιοποιηθεί από μια συζήτηση γύρω από τον κορονοϊό, την οικονομία και άλλα ακανθώδη θέματα.

Δείτε το debate στο βίντεο που ακολουθεί

Νέοι κανόνες

Η δεύτερη και τελευταία τηλεοπτική μάχη θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Belmont του Νάσβιλ με νέα συντονίστρια και νέους κανόνες προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές, η κακοφωνία και το χάος του προηγούμενου debate.

Η πρώτη τηλεοπτική διαμάχη στις 30 Σεπτεμβρίου παρεκτράπηκε σε μία «χαοτική αντιπαράθεση» με φράσεις όπως «τελείωνε φίλε», «σταμάτα να χασμουριέσαι» και «είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που υπήρξε ποτέ» που αμαύρωσαν τη δημοκρατική αυτή διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε ως η «χειρότερη όλων των εποχών».

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όταν ο ένας από τους δύο μονομάχους για τις προεδρικές αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θα τοποθετείται πάνω σε κάποιο θέμα, ο άλλος θα έχει κλειστό το μικρόφωνό του, ενώ τυχόν διακοπές θα έχουν συνέπειες στους χρόνους που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Η συζήτηση, διάρκειας 90 λεπτών, θα χωριστεί σε έξι τμήματα των 15 λεπτών, με τον κάθε υποψήφιο να έχει στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει.

Ειδικότερα, θα κόβεται ο ήχος στο μικρόφωνο του ενός υποψηφίου τα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησης του άλλου έπειτα από κάθε ερώτηση. Έτσι, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση της συντονίστριας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο έτερος συνομιλητής δεν θα μπορεί να πάρει τον λόγο. Αφού θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα δύο λεπτά, θα μπορεί να γίνει ανοικτός διάλογος για την υπόλοιπη διάρκεια κάθε δεκαπεντάλεπτης ενότητας της συζήτησης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι καμία προεκλογική ομάδα δεν μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τα παραπάνω μέτρα, αλλά η επιτροπή, που επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές, θεωρεί πως αυτά επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία και τι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

Οργή στο στρατόπεδο Τραμπ

Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών εξέφρασε αντιρρήσεις για τις αλλαγές, αλλά ο Τραμπ θα συμμετέχει στο ντιμπέιτ, που δίνει μία από τις τελευταίες ευκαιρίες ο νυν πρόεδρος να απευθυνθεί σε μεγάλο ακροατήριο πριν την ψηφοφορία.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής από την προκατειλημμένη επιτροπή στην τελευταία προσπάθειά τους να προσφέρουν πλεονέκτημα στον αγαπημένο τους υποψήφιο», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας Μπιλ Στέπιεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε άδικες τις συνθήκες της συζήτησης. «Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε πάλι μια συντονίστρια που είναι εντελώς προκατειλημμένη».

«Είναι πολύ άδικο το ότι άλλαξαν τη θεματολογία της συζήτησης και είναι πολύ άδικο ότι θα συντονίσει μια παρουσιάστρια εντελώς προκατειλημμένη» εναντίον του, πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στη δημοσιογράφο του NBC News, Κρίστεν Γουέλκερ, η οποία χαίρει σεβασμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια πρόσφατη συγκέντρωσή του είχε χαρακτηρίσει και εκείνη «εξαιρετικά άδικη», ενώ σε μήνυμα του στο Twitter την είχε συμπεριλάβει στους «δημοσιογράφους των fake news».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ