ΚΟΣΜΟΣ

Άδειασαν οι δρόμοι στη Βόρεια Κορέα: Φοβούνται την «κίτρινη σκόνη» που φέρνει... κορωνοϊό

Άδειασαν οι δρόμοι στη Βόρεια Κορέα: Φοβούνται την «κίτρινη σκόνη» που φέρνει... κορωνοϊό
Screen Grab/KCTV

Να παραμείνουν στα σπίτια τους προειδοποιούν τους πολίτες της χώρας οι Αρχές της Βόρειας Κορέας καθώς φοβούνται για «κίτρινη σκόνη» που έρχεται μέσω του αέρα από την Κίνα και θα μπορούσε να μεταφέρει… τον κορωνοϊό.

Μετά την προειδοποίηση, οι δρόμοι της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ ερήμωσαν, μεταδίδει το BBC.

Η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι παραμένει covid-free από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή από τον Ιανουάριο έχοντας κλείσει τα σύνορά της και έχοντας επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Αν και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ της κίτρινης σκόνης και της covid-19, η Βόρεια Κορέα δεν είναι η μοναδική χώρα που επιχειρεί να την κάνει. Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν επίσης υποστήριξε ότι η σκόνη μπορεί να μεταφέρει ιικό φορτίο γι’ αυτό και συνέστησε στους πολίτες της να φορούν μάσκες.

Την κρατική προειδοποίηση στη Βόρεια Κορέα μετέδωσε η επίσημη κρατική τηλεόραση KCTV, προσθέτοντας ότι απαγορεύονται οι κατασκευαστικές εργασίες στους εξωτερικούς χώρους.

Με τον όρο «κίτρινη σκόνη» νοείται η άμμος που έρχεται από τις μογγολικές και κινεζικές ερήμους που φτάνει μέσω του αέρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και είναι αναμεμειγμένη με τοξική σκόνη η οποία επί χρόνια εγείρει ανησυχία για τη δημόσια υγεία των δύο χωρών.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει αιωρούμενος στον αέρα «για ώρες». Ωστόσο, λέει επίσης ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για κάποιον να μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο - ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μολύνονται είναι με το να στέκονται κοντά σε κάποιον που έχει μολυνθεί την ώρα που εκείνος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, διαδίδοντας έτσι τον ιό μέσω σταγονιδίων.

Παρόλο που ισχυρίζεται ότι η χώρα δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού, ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιεί συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, θεωρείται απίθανο η Βόρεια Κορέα να μην έχει ούτε ένα κρούσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ