ΚΟΣΜΟΣ

Οργή κατά Μακρόν: Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες

Οργή κατά Μακρόν: Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες
(Photo by Ludovic Marin, Pool via AP)

Πληθαίνουν οι φωνές σε αραβικές χώρες που ζητούν να υπάρξει μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ως αντίδραση σε δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και την απόφασή του να προβάλλονται σε κυβερνητικά κτήρια σκίτσα του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Οι δηλώσεις αυτές του Γάλλου προέδρου έγιναν με αφορμή τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν σε παρισινό προάστιο.

Όπως γραφεί το γαλλικό πρακτορείο (AFP), το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε το Σάββατο τη συνεχιζόμενη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης» αλλά και της «παραπλανητικής απόπειρας να συνδεθεί το Ισλάμ με τρομοκράτες».

Η ανακοίνωση δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Γάλλο πρόεδρο, ωστόσο ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν που την Τετάρτη είπε πως ο Πατί «δολοφονήθηκε επειδή ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας».

Ωστόσο, το αντιπολιτευτικό κόμμα Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλιά του και από τους πολίτες της χώρας να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Αντίστοιχα μποϊκοτάζ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Κουβέιτ και το Κατάρ.

Το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει πως δεκάδες καταστήματα στο Κουβέιτ έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν γαλλικά προϊόντα από τα ράφια τους, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ένας ανταποκριτής του πρακτορείου στη Ντόχα είδε εργαζόμενους να αφαιρούν από τα ράφια σούπερ μάρκετ Al Meera γαλλικές μαρμελάδες και άλλα τρόφιμα.

Το σούπερ μάρκετ Al Meera αλλά και το Souq Al Baladi ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσουν όλα τα γαλλικά προϊόντα από τα καταστήματά τους μέχρι νεωτέρας.

«Τα σχόλια των πελατών μας υπήρξαν οδηγός για αυτή την ενέργεια» τονίζουν οι ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ.

Κόντρα Ερντογάν – Μακρόν

Μετά από μια σύντομη «μπουνάτσα» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχοθεραπεία» για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του έκανε λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό, που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Η απάντηση από πλευράς του Παρισιού ήταν άμεση.

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τόνισε πως η προκλητικότητα και η αγένεια δεν «αποτελούν μέθοδο».

«Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» τονίζει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Μάλιστα, το Παρίσι προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ