ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος έξαρσης της πολιομυελίτιδας στην Αμερική εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Κίνδυνος έξαρσης της πολιομυελίτιδας στην Αμερική εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού
(AP Photo/Martin Mejia)

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται μια έξαρση του ιού της πολιομυελίτιδας στην Αμερική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς και την παρακολούθηση.

Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να διατηρήσουν τους εμβολιασμούς και την παρακολούθηση προκειμένου να αποτρέψουν μία έξαρση, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).

«Αν και ως περιοχή έχουμε νικήσει την πολιομυελίτιδα ήδη μια φορά, εάν αφήσουμε τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού να μειωθούν και να πέσουν πολύ χαμηλά, διατρέχουμε τον κίνδυνο για κυκλοφορία της πολιομυελίτιδας στις κοινότητές μας για άλλη μια φορά», δήλωσε η διευθύντρια της PAHO Καρίσα Ετιέν.

«Γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να λάβουμε τα μέτρα μας για την προστασία και τη διατήρηση της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στην περιοχή μας, ενώ περιμένουμε χώρες σε άλλα μέρη του κόσμου να επιτύχουν αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε η Ετιέν.

Η πανδημία έχει καταδείξει τα συστήματα ανοσοποίησης και παρακολούθησης που έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν και να ανταποκρίνονται σε ασθένειες που μπορούν αν προληφθούν από εμβόλια, σύμφωνα με τη PAHO.

«Τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να δουλέψουμε ακόμα σκληρότερα, για να μην χάσουμε αυτά που κερδίσαμε», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος ανοσοποίησης της PAHO.

Σύμφωνα με τον Cuauhtemoc Ruiz Matus, η ισχυρή πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων, οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ διεθνών οργανισμών και το έργο των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συνεισέφερε στην επιτυχία στην καταπολέμηση του ιού στην περιοχή. «Χωρίς όλα αυτά, δεν θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναφερόμενη κάλυψη για το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας για την Αμερική για το διάστημα από το 2016 μέχρι το 2019, κυμάνθηκε μεταξύ 85-87% σύμφωνα με την PAHO.

Η κάλυψη αυτή το 2020 ενδέχεται να είναι χαμηλότερη εξαιτίας των διαταραχών στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που προκαλούνται από την πανδημία της Covid 19.

Η πολιομυελίτιδα ήταν κάποτε ένας κοινός ιός. Σε μερικά μικρά παιδιά μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα και να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ή παράλυση. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αλλά ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση.

The Americas are at risk of polio outbreak due to disruptions by the pandemic, experts say

By Leanna Faulk, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ