ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν σε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν σε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους
(AP Photo)

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν εκ νέου να τηρήσουν από αύριο Δευτέρα μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστοποίησαν σε μια κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε χθες, Σάββατο, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε υποδεχθεί τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και στη συνέχεια από την Αρμενία Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, χωρίς ωστόσο να συναντηθούν και οι τρεις μαζί.

«Η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους θα τεθεί σε ισχύ στις 08.00 το πρωί (06.00 ώρα Ελλάδας) την 26η Οκτωβρίου», συμπληρώνεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες δεσμεύονται σε μια εκεχειρία. Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι δύο υπουργοί «επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση των χωρών τους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που συμφωνήθηκε στη Μόσχα τη 10η Οκτωβρίου και επιβεβαιώθηκε σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι τη 17η Οκτωβρίου».

Όμως, η εκεχειρία δεν είχε τηρηθεί έως σήμερα.

«Κατά τη διάρκεια των εντατικών συζητήσεών τους, οι συμπρόεδροι και οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, πιθανές παραμέτρους για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη συζήτησης βασικών ουσιαστικών στοιχείων μιας ολοκληρωμένης λύσης», ανέφερε σε δήλωσή της η Ομάδα του Μινσκ.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Την Κυριακή, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δύο πλευρών. Η Αρμενία κατηγόρησε τις αζέρικες δυνάμεις ότι έπληξαν οικισμούς αμάχων. Το Μπακού αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι ήταν έτοιμο να εφαρμόσει την εκεχειρία, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμένικες δυνάμεις θα αποσύρονταν από το πεδίο μάχης.

Παράλλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε άλλες 11 απώλειες μεταξύ των στρατιωτικών του δυνάμεων, με το συνολικό αριθμό των απωλειών να φτάνει τους 974 νεκρούς, από το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων με τις δυνάμεις των Αζέρων στις 27 Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ