ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει

Εκλογές ΗΠΑ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει
AP Photo/Alex Brandon

Κάθε ρεκόρ έχει σπάσει, εννέα ημέρες πριν την ψηφοφορία, η συμμετοχή εκ των προτέρων ή επιστολικά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς με 59 εκατομμύρια ήδη ψηφίσαντες, ο αριθμός ήδη ξεπέρασε εκείνον που καταγραφόταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2016, σύμφωνα με τα δεδομένα του US Elections Project.

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, τα κέντρο αυτό μελετών του πανεπιστημίου της Φλόριντας ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες Κυριακή είχαν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Το 2016, είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία εκ των προτέρων, διά ζώσης ή επιστολικά, 57 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της US Election Assistance Commission.

Ανήσυχοι εξαιτίας της επιμονής της πανδημίας του κορωνοϊού ή κινητοποιημένοι από τα διακυβεύματα της σύγκρουσης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί έσπευσαν να ψηφίσουν εκ των προτέρων κατά δεκάδες εκατομμύρια.

Ως τώρα οι Δημοκρατικοί, που ενθάρρυναν πολύ φέτος την ψηφοφορία εκ των προτέρων, βρίσκονται μπροστά, αλλά μένει να φανεί το κατά πόσον αυτό προοιωνίζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Εκλογές ΗΠΑ: Η 94χρονη που ταξίδεψε περισσότερα από 1.000 χλμ. για να ψηφίσει

Από την πλευρά τους, ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία επιστολικά εγείρει κίνδυνο νοθείας και ότι περιμένουν πως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ