ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιταλία: Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα

Κορωνοϊός – Ιταλία: Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Συνεχίζεται σταθερά η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Ιταλία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 17.012 νέα κρούσματα, με 141 νεκρούς.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 124.686 διαγνωστικά τεστ, 37.000 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα. Το 13,6% των πολιτών που υποβλήθηκε σε τεστ, όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας της Ρώμης, προέκυψε θετικό.

Χθες, είχαν καταγραφεί 21.273 νέα περιστατικά και 128 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους.

Οι περιοχές στις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (3.570), η Τοσκάνη (2.171) και η Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (1.981).

Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 1.284, δηλαδή 76 περισσότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους έχουν μεταφερθεί 12.997 άτομα με συμπτώματα, που προέκυψαν θετικά στον ιό. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 222.403 πολίτες.

Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, τα επείγοντα περιστατικά αλλά και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις», τονίζουν οι γιατροί του ιταλικού συστήματος υγείας.

Οι εκπρόσωποί τους προσθέτουν ότι «αν συνεχιστεί η εξάπλωση της πανδημίας με τον σημερινό ρυθμό, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου στις ΜΕΘ της χώρας δεν θα υπάρχει καμία κενή θέση» ενώ εκτιμούν ότι «και τα τελευταία αυτά μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή».

Νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα

Χθες, Κυριακή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι περιορισμοί ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, προβλέπει ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα. Τελικά, παρά την αρχική αντίθετη πρόταση, αποφασίσθηκε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα λύκεια, το 75% των μαθητών θα πρέπει να παρακολουθεί στο εξής τα μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Στο κείμενο των μέτρων που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, δεν προβλέπονται περιορισμοί για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, ενώ θα πρέπει να κλείσουν πισίνες και γυμναστήρια. Γίνεται επίσης σύσταση στους Ιταλούς πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να βγαίνουν εκτός του δήμου στον οποίο ζουν, μόνον όταν παρουσιάζεται πραγματική ανάγκη.

Ο Κόντε δήλωσε ότι οι πιο σκληροί περιορισμοί που ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της καμπύλης εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Έχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στο μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι το Δεκέμβριο», δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας.

Οι τομείς που θα πληγούν από την εφαρμογή των νέων περιορισμών θα υποστηριχθούν από μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εξήγησε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ