ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι με φόντο την προσφυγική κρίση

Συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι με φόντο την προσφυγική κρίση
REUTERS / POOL

Συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν το πρωί της Παρασκευής οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση που θα κρατήσουν Γαλλία και Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να καταλήξουν σε μία κοινή στάση για να πείσουν τους εταίρους τους να δεσμευθούν για μία συντονισμένη απάντηση στην προσφυγική κρίση, η οποία και απειλεί τη συνοχή της Ενωσης.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι έχει ως στόχο την συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, την αποτίμηση της κατάστασης και την επικέντρωση των προσπαθειών κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τη Δευτέρα, εξήγησε, Γάλλος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δίνει μάχη για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο του εδάφους της, που αποτελεί πέρασμα προς την Ελλάδα, την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και την επιτήρηση των συνόρων της.

Η Τουρκία οφείλει επίσης, σύμφωνα με το Παρίσι, να βελτιώσει τις υποδομές υποδοχής με αντάλλαγμα το ποσόν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα "οδικό χάρτη" για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ