ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων θα απομακρύνει και άλλο την Τουρκία από την Ευρώπη

Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων θα απομακρύνει και άλλο την Τουρκία από την Ευρώπη
AP Photo/Michael Sohn, File

Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Γαλλία: Δεν σχεδιάζουμε μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL.

Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλέσει τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ευρωπαϊκή στήριξη στον Μακρόν

Στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται η Ευρώπη απέναντι στις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει τα «πυρά» του κατά του Γάλλου προέδρου.

Γερμανία

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Αυστρία

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Ελλάδα

Την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία, από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα (σσ. τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από τον 18χρονο Τσετσένο)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ