ΚΟΣΜΟΣ

Δυο Σύροι καταδικάστηκαν ως υπαίτιοι για τον θάνατο του Αϊλάν Κούρντι

Δυο Σύροι καταδικάστηκαν ως υπαίτιοι για τον θάνατο του Αϊλάν Κούρντι
REUTERS

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε δυο Σύρους σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης ως υπαίτιους για τον πνιγμό πέντε ανθρώπων μεταξύ των οποίων και του μικρού Αϊλάν Κούρντι, η φωτογραφία του οποίου προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του δυτικού κόσμου και κύματα συμπαράστασης για τους πρόσφυγες, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο τρίχρονος Αϊλάν, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε σε παραλία της νοτιοδυτικής Τουρκίας, πνίγηκε μαζί με την μητέρα του και τον αδελφό του όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν με στόχο να φτάσουν στην Ελλάδα, βυθίστηκε.

Οι δύο Σύροι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και δύο μηνών για παράνομη διακίνηση ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Από το θάνατο του Αϊλάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη κρίση για το πώς να διαχειριστεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και αλλού, μια κρίση που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών και απειλεί με κατάρρευση την Ένωση των 28.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισκέπτεται την Τουρκία σήμερα ώστε να πιέσει για την στενότερη συνεργασία της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ