ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επεισόδια στην Ιταλία σε διαδηλώσεις κατά των περιορισμών

Κορωνοϊός: Επεισόδια στην Ιταλία σε διαδηλώσεις κατά των περιορισμών
(Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη βόρεια Ιταλία, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά των περιορισμών που αποφάσισε η κυβέρνηση Κόντε, με στόχο την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού

Στο Τορίνο, διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ ορισμένοι έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και προκάλεσαν καταστροφές σε καταστήματα με επώνυμες μάρκες ρούχων.

Μερίδα των διαδηλωτών πέταξε μπουκάλια και καπνογόνα προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί. Στην συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να τους απωθούν. Μερικές δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν στον αέρα και ηλεκτρικά πατίνια, ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συγκρούσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν πέντε προσαγωγές.

Και στο κέντρο του Μιλάνου, εκατό περίπου άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Μπουένος 'Αιρες. Μια μειοψηφία διαδηλωτών έριξε καπνογόνα και μια βόμβα μολότοφ κατά αυτοκινήτου της αστυνομίας. Πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και προκλήθηκαν ζημιές σε εσωτερικές αυλές που χρησιμοποιούνται από καφέ μπαρ και εστιατόρια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν ένα ετερόκλητο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων, αλλά και μη ευρωπαίων πολιτών. Έγιναν 28 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων, 18 ήταν Ιταλοί και δέκα ξένοι, ενώ οι 13 ήταν ανήλικοι.

Στη Νάπολη, τέλος, χιλιάδες έμποροι και εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφέ διαδήλωσαν εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στους περιορισμούς της κυβέρνησης, με κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Πλεμπισίτο. Έξω από την είσοδο εστιατορίου, στην οδό Σάντα Λουτσία, τοποθέτησαν ξύλινο φέρετρο και δίπλα του, τα ομοιώματα δυο σερβιτόρων. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε αστυνομικούς, στρατιώτες, αλλά και δημοσιογράφους.

Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Γένοβας και του Παλέρμο.

Την Κυριακή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι περιορισμοί ισχύουν από χθες, Δευτέρα, μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα. Τελικά, παρά την αρχική αντίθετη πρόταση, αποφασίστηκε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Ο Κόντε δήλωσε ότι οι πιο σκληροί περιορισμοί που ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της καμπύλης εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ