ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κρίση στις σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας για σκίτσο του Charlie Hebdo

Νέα κρίση στις σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας για σκίτσο του Charlie Hebdo
FACEBOOK

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, καθώς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβητώντας την ψυχική του υγεία, ένα νέο περιστατικό έρχεται να ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα των γαλλοτουρκικών σχέσεων, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού και με αφορμή ένα πρωτοσέλιδο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Ο Σερντάρ Τσαμ, υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλικού σατιρικού εντύπου, αποκαλώντας τους συντάκτες του στα γαλλικά μέσω twitter «μπάσταρδους και σκύλας γιους».

Σε τόνο που προφανώς δεν αρμόζει σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Τσαμ έγραψε στη γαλλική γλώσσα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι...».

Αφορμή για το υβρεολόγιο του Τούρκου υφυπουργού στάθηκε το νέο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo το οποίο διακωμωδεί με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το σκίτσο, που προκαλεί νέο κύκλο αντιδράσεων, συνοδεύεται από τη φράση: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, έχει πλάκα», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται να αναφωνεί «Ω! Ο προφήτης!».

Πηγή: Twitter / Charlie Hebdo

Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα κατά Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ένα κείμενο - ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις «τοποθετήσεις του Μακρόν εναντίον του Ισλάμ».

«Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα τους ασεβείς και επικίνδυνους λόγους αλλά και τις πράξεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του Ισλάμ, του προφήτη Μωάμεθ και των Μουσουλμάνων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Εκτός από την καταδίκη των «αντι-ισλαμικών δηλώσεων και πράξεων του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κρύβεται πίσω από πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας της έκφρασης», το ψήφισμα υπογραμμίζει τον «κλιμακούμενο κίνδυνο που ενυπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η οποία μπορεί να εξοκείλει από αυτή την πολτική που υιοθετείται από το ύψιστο επίπεδο του γαλλικου κράτους».

«Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την επαίσχυντη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, με τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί μια συνεργασία από το συνόλο των μελών όλων των θρησκειών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ