ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μισέλ προειδοποιεί: Η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν το τέλος του έτους

Ο Μισέλ προειδοποιεί: Η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν το τέλος του έτους
(Olivier Hoslet, Pool via AP)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του RTL.

Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι' αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικό κύμα» και προσέθεσε ότι «ο ιός δεν έχει εμφανίσει όλα του τα μυστήρια».

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλους του έτους ή αρχές του 2021.

Στο «κόκκινο» οι προκλήσεις

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο.

Το Ελιζέ ανακάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Στήριξη από την Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αρκετά κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε:

«Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου καταδίκασε, με κάθε σαφήνεια, και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία, από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα (σσ. τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από τον 18χρονο Τσετσένο)».

Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα κατά Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ένα κείμενο - ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις «τοποθετήσεις του Μακρόν εναντίον του Ισλάμ».

«Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα τους ασεβείς και επικίνδυνους λόγους αλλά και τις πράξεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του Ισλάμ, του προφήτη Μωάμεθ και των Μουσουλμάνων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Εκτός από την καταδίκη των «αντι-ισλαμικών δηλώσεων και πράξεων του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κρύβεται πίσω από πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας της έκφρασης», το ψήφισμα υπογραμμίζει τον «κλιμακούμενο κίνδυνο που ενυπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η οποία μπορεί να εξοκείλει από αυτή την πολτική που υιοθετείται από το ύψιστο επίπεδο του γαλλικου κράτους».

«Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την επαίσχυντη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, με τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί μια συνεργασία από το συνόλο των μελών όλων των θρησκειών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ