ΚΟΣΜΟΣ

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά κρατείται ο Λούλα

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά κρατείται ο Λούλα
REUTERS/Ricardo Moraes

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας προσήγαγε για ανάκριση τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Παρασκευή, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διαφθοράς αλλά και παράνομη χρηματοδότηση καμπάνιας του Εργατικού Κόμματος.

Η αστυνομία δήλωσε πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Λούλα έλαβε παράνομα προνόμια από την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), με τη μορφή των πληρωμών και πολυτελών ακινήτων.

«Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, πέρα από αρχηγός κόμματος, είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τον ορισμό των διευθυντών της Petrobras καθώς και ο κύριος υπαίτιος για αυτά τα εγκλήματα,» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα εγκλήματα τον κατέστησαν πιο πλούσιο, χρηματοδότησαν προεκλογικές καμπάνιες και μπήκαν χρήματα στο ταμείο του κόμματος.»

Η αστυνομία δήλωσε ότι διεξήγαγε 33 έρευνες και εξέδωσε 11 εντάλματα σύλληψης ενώ συμμετείχαν περίπου 200 αστυνομικοί και 30 λογιστές.

Το ίδρυμα Λούλα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναφέρει πως ο πρώην πρόεδρος ποτέ δεν προέβη σε παράνομες δραστηριότητες, κατά την διάρκεια ή μετά την προεδρική του θητεία.
Η κράτηση του Λούλα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα ενώ σύμφωνα με την έρευνα εμπλέκονται βουλευτές και κάποιοι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Βραζιλίας.

Ο Λούλα βρέθηκε «στο τιμόνι» της Βραζιλίας από το 2003 μέχρι το 2010 και η εμπλοκή του στην υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού πρόκειται να πλήξει ανεπανόρθωτα την φήμη ενός από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς της χώρας, ενώ αναμένεται να επηρεάσει και την προστατευόμενη του, Ντίλμα Ρουσέφ.

Η ίδια η Ρουσέφ αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή σε παράνομες συναλλαγές.

Συγκρούσεις διαδηλωτών

Ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε σήμερα πως η προσαγωγή του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί «δικαιοσύνη» και την περιέγραψε αντιθέτως ως «βία».

«Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ' αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν σήμερα έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ