ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αδιαφορώ για το σκίτσο, οι Δυτικοί θέλουν να επανεκκινήσουν τις Σταυροφορίες

Ερντογάν: Αδιαφορώ για το σκίτσο, οι Δυτικοί θέλουν να επανεκκινήσουν τις Σταυροφορίες
AP Photo / Turkish Presidency

Συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Ευρώπης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σήμερα δήλωσε ότι αδιαφορεί για το σκίτσο του περιοδικού Charlie Hebdo και υποστήριξε πως οι Δυτικοί θέλουν να «επανεκκινήσουν τις Σταυροφορίες» επιτιθέμενοι στο Ισλάμ.

«Η Γαλλία και η Ευρώπη σαν σύνολο δεν αξίζουν αυτή την προκλητική, βρώμικη, γεμάτη οργή και διχαστική πολιτική που επιδιώκει ο Μακρόν και αυτοί που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εθνοσυνέλευση.

Μάλιστα, υποστήριξε πως είναι «θέμα τιμής» για τη χώρα του να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις κατά του προφήτη Μωάμεθ.

Για τη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα έχει νόμιμο δικαίωμα να δράσει εναντίον μαχητών στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Άγκυρα μπορεί να δράσει εάν δεν απομακρυνθούν οι στρατιώτες από τα σύνορα.

Στα άκρα η κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας

Η κόντρα μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγείται στα άκρα, με το σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo να πυροδοτεί νέο επεισόδιο.

Στο πρωτοσέλιδό του, το Charlie Hebdo διακωμωδεί με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τον Τούρκο πρόεδρο, δείχνοντάς τον να κάθεται ημίγυμνος στο σπίτι του και να σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας.

Το σκίτσο συνοδεύεται από τη φράση: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, έχει πλάκα», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται να αναφωνεί «Ω! Ο προφήτης!».

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα σκίτσο, κάνοντας λόγο για αήθη απόπειρα του περιοδικού να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Charlie Hebdo το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της».

«Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε:

«H αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Οξύτατα είχε αντιδράσει την Τρίτη και ο Σερντάρ Τσαμ, υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, που επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλικού σατιρικού εντύπου, αποκαλώντας τους συντάκτες του στα γαλλικά μέσω twitter «μπάσταρδους και σκύλας γιους».

Σε τόνο που προφανώς δεν αρμόζει σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Τσαμ έγραψε στη γαλλική γλώσσα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι...».

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο.

Το Ελιζέ ανακάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Προειδοποίηση Σαρλ Μισέλ

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε μέσω συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του RTL ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι' αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ