ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Lockdown με κλειστά μπαρ και εστιατόρια - Ανοιχτά τα σχολεία

Κορωνοϊός - Γαλλία: Lockdown με κλειστά μπαρ και εστιατόρια - Ανοιχτά τα σχολεία
Φωτογραφία αρχείου Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διαποράς του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα, ενώ θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, παροχής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες και προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης.

Σε αντίθεση με το lockdown που επιβλήθηκε στη Γαλλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Τα γαλλικά σύνορα για τις χώρες εκτός Σένγκεν θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η ανοσία της αγέλης θα σήμαινε 400.000 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα «χτυπήσει» πιο σκληρά και θανατηφόρα τη χώρα, συγκριτικά με το πρώτο κύμα.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη "διαλογή μεταξύ των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Η Γαλλία θα έχει πάνω από 9.000 ασθενείς της Covid-19 σε ΜΕΘ έως τα μέσα Νοεμβρίου».

Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μετριαστούν και να ανοίξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενόψει των Χριστουγέννων.

«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες», τόνισε.

Αναλυτικά τα μέτρα θα παρουσιαστούν από τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, την Πέμπτη.

Την Τρίτη, η Γαλλία κατέγραψε 33.400 νέα κρούσματα της νόσου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, 523 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 288 σε κάποιο νοσοκομείο και 235 σε γηροκομεία της Γαλλίας. Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς.

Παράλληλα, ακόμη 1.194 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 148 διασωληνώθηκαν. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα ήταν 26.771.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ