ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Ντόμινο» lockdown ενόψει της τηλεδιάσκεψης Κορυφής των «27»

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Ντόμινο» lockdown ενόψει της τηλεδιάσκεψης Κορυφής των «27»
AP Photo/Thibault Camus

Το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού «παραλύει» τις χώρες της Ευρώπης δεδομένου της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ζήτησε από τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εν όψει της τηλεδιάσκεψης Κορυφής για την πανδημία.

Την ίδια ώρα Γερμανία και Γαλλία προχωρούν σε νέα lockown προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, στοχεύοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιτρέψει την άρση των μέτρων πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προβλέπει ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις των «27» να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ κορωνοϊού και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την έκκλησή της να εκπονηθούν γρήγορα στρατηγικές εμβολιασμού έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα άτομα να μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη -επίκεντρο της πανδημίας- χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τους ρυθμούς της στη μάχη εναντίον της Covid-19.

Μέρκελ: «Είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα»

Σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια» κάλεσε τους πολίτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μία «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» λίγο πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού» lockdown στη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σε νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα.

Πηγή: Fabrizio Bensch/pool photo via AP

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα κλείνουν στη Γερμανία εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσικοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου -με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.

Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.

Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται -κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής.

Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, αποφάσισε η πολιτεία, για την προστασία ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι, με τα «γρήγορα τεστ» να διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική απομόνωση των συγκεκριμένων ατόμων.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα καταβάλει η πολιτεία για την απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους θα λάβουν έως και 75% του τζίρου τους του Νοεμβρίου 2019, ενώ επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους θα λάβουν αποζημίωση για το 70%.

Συνολικά, η οικονομική βοήθεια θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ζητείται από τους εργοδότες να διευκολύνουν την τηλεργασία των υπαλλήλων τους.

Δεύτερο εθνικό lockdown για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διαποράς του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Όπως ανέφερε, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα, ενώ θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, παροχής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες και προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης.

Πηγή: EPA/ IAN LANGSDON

Σε αντίθεση με το lockdown που επιβλήθηκε στη Γαλλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Τα γαλλικά σύνορα για τις χώρες εκτός Σένγκεν θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η ανοσία της αγέλης θα σήμαινε 400.000 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα «χτυπήσει» πιο σκληρά και θανατηφόρα τη χώρα, συγκριτικά με το πρώτο κύμα.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη διαλογή μεταξύ των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Η Γαλλία θα έχει πάνω από 9.000 ασθενείς της Covid-19 σε ΜΕΘ έως τα μέσα Νοεμβρίου».

«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες», τόνισε.

Η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ισπανία

Αντιμέτωπη με τον βαρύτερο απολογισμό θανάτων βρίσκεται η Ισπανία, ενώ οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού όλη τη χώρα την 25η Οκτωβρίου προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας και επέβαλλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 15 ημέρες από την 26η Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε προσώρας το ενδεχόμενο του κατ' οίκον περιορισμού όπως είχε επιβληθεί την άνοιξη στη διάρκεια του πρώτου κύματος. Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τα Σαββατοκύριακα.

Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας ανήκουν στις κυβερνήσεις των 17 περιφερειών, αν και η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει γενικά μέτρα όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Κυριακή.

«Μερικό» lockdown και στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε την Κυριακή κυβερνητικό διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες σταματούν τη φυσική παροχή υπηρεσιών στις 18:00 και προσφέρουν μόνο πακέτο μέχρι τα μεσάνυχτα. Απαγορεύονται επίσης τα αθλήματα επαφής, αλλά τα καταστήματα και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτά.

Στην εκπαίδευση, το 75% των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια και των φοιτητών στα ιταλικά πανεπιστήμια παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία στην τάξη.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από τους πολίτες να «μην κυκλοφορούν για μεγάλη χρονική διάρκεια» εντός των πόλεών τους και να μη βγαίνουν έξω από αυτές, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς και να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων μεταφορών, εάν είναι δυνατόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ