ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε lockdown οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Κορωνοϊός: Σε lockdown οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης
Yves Herman, Pool via AP

Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης ανακοίνωσαν την επιβολή lockdown προκειμένου να ανακόψουν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι περιορισμοί τη Γαλλία και τη Γερμανία

Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη, από την Παρασκευή, ενός lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επίσης ανακοινώσει ένα lockdown ίδιας διάρκειας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Μακρόν προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων απευθυνόμενος από τηλεοράσεως στους πολίτες το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας ότι οι ισχύοντες περιορισμοί «δεν επαρκούν πλέον».

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αν ο ιός δεν επιβληθεί ένα «διάλειμμα» στον ιό, όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας θα κατακλιστούν από ασθενείς Covid-19, προειδοποίησε.

Στο εξής, οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να αιτιολογούν τις μετακινήσεις τους. Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.
Τα σχολεία και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοικτές, το ίδιο και οι επισκέψεις σε οίκους φροντίδας. Ωστόσο οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους «για να δουλέψουν, να πάνε σε κάποιο ιατρικό ραντεβού, να φροντίσουν κάποιο συγγενή, να ψωνίσουν τα απαραίτητα και να πάρουν λίγο αέρα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Ο ιός κυκλοφορεί με ταχύτητα που ακόμη και πιο πεσιμιστές δεν είχαν προβλέψει», είπε, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Παρίσι και σε άλλες περιφερειακές ενότητες δεν κατάφερε να ανακόψει τη μετάδοση του ιού.

Το γαλλικό lockdown θα ισχύσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου «τουλάχιστον», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.

Κλειστά όμως θα παραμείνουν και τα γερμανικά εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ προκειμένου «να αποφευχθεί μια εθνική υγειονομική έκτακτη ανάγκη», σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ.

Οι Γερμανοί πολίτες ενθαρρύνονται να μείνουν σπίτι, να αποφεύγουν τα ταξίδια και να «διατηρήσουν τις επαφές τους στο ελάχιστο δυνατόν», είπε η Μέρκελ.

Οι δημόσιες κοινωνικές επαφές θα περιοριστούν σε δύο οικογένειες κάθε φορά. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτά, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες υγιεινής.

Τα μέτρα θα αξιολογηθούν και πάλι σε δύο εβδομάδες.

Αν και σκληροί, οι νέοι περιορισμοί εξακολουθούν να είναι πιο ήπιοι σε σχέση με εκείνους που επιβλήθηκαν την άνοιξη, θέτοντας στον «πάγο» τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο όριό τους τα νοσοκομεία της Γαλλίας

Η πανδημία του κορωνοϊού εντείνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, με τις μολύνσεις να σημειώνουν ρεκόρ ανά την ήπειρο.
Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων αναλογικά με τον πληθυσμό της στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Σύμφωνα με αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες διαγνώστηκαν κατά μέσο όρο 659,9 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Την Τρίτη, η Γαλλία ανέφερε 34.591 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 530 θανάτους. Συνολικά η χώρα αριθμεί 1.279.384 κρούσματα και 35.820 θανάτους, με τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν ότι η Γαλλία είναι πιθανό να έχει τα 100.000 κρούσματα τη μέρα, καθώς πολλοί είναι ασυμπτωματικοί ή δεν έχουν διαγνωστεί.

Αλλά και η Γαλλική Ομοσπονδία Νοσοκομείων, η οποία εκπροσωπεί 4.800 νοσοκομεία, προειδοποίησε την Τετάρτη αναφορικά με την επάρκεια στις κλίνες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η «μόνη λύση» είναι το γενικό lockdown, το οποίο θα επέτρεπε στα γαλλικά νοσοκομεία να «φροντίσουν με επιτυχία όλο το γαλλικό λαό, είτε έχει covid, είτε μια άλλη σοβαρή ασθένεια είτε κάποιο σοβαρό ατύχημα».

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Γερμανία επικροτήθηκε για τη διαχείρισή της, χάρη στα εκτεταμένα τεστ και τη γρήγορη ανταπόκρισή της στο ξέσπασμα του ιού, στοιχεία που συνέβαλαν στο διατηρηθεί το ποσοστό θνητότητας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα –παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Καθώς τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα, η χώρα βλέπει τον αριθμό εισαγωγών στις ΜΕΘ να διπλασιάζεται. «Θα ήθελα να αναφερθώ στο τι κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή… το ποσοστό διάδοσης είναι ιδιαίτερα υψηλό», είπε χθες η Άνγκελα Μέρκελ.

Η ανακοίνωσή της ήρθε μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατών με θέμα την πανδημία, με τη Βαυαρία και τη Φρανκφούρτη να επιβάλουν νέου περιορισμούς που ποικίλουν από απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τοπικά lockdown.

Την Τετάρτη η Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ 14.964 κρουσμάτων, με τις συνολικές περιπτώσεις να φτάνουν τις 449.275 και τους θανάτους τους 10.098.

France and Germany announce partial lockdowns, by Tara John and Claudia Otto, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ