ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στη Γαλλία: Η Άγκυρα καταδικάζει την επίθεση στη Νίκαια

Τρόμος στη Γαλλία: Η Άγκυρα καταδικάζει την επίθεση στη Νίκαια
AP Photo/Emrah Gurel

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα την «άγρια», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια και εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι -τουλάχιστον προσώρας.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (...) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ή να δικαιολογήσει τη δολοφονία κάποιου ή τη βία. Όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την άγρια επίθεση σε έναν ιερό χώρο λατρείας δεν μοιράζονται σαφώς θρησκευτικές, ανθρώπινες ή ηθικές αξίες», υπογραμμίζει η Άγκυρα.

Έντρομη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Γαλλία αλλά και στον πλανήτη τις φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, με «άρωμα τρομοκρατίας».

Η πρώτη σημειώθηκε στις 9 το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένας άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης και άρχισε να επιτίθεται αδιακρίτως.

Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μια αποκεφαλισμένη γυναίκα εντοπίστηκε εντός του ναού.

Κόντρα Ερντογάν - Μακρόν με αφορμή σκίτσο του Charlie Hebdo

«Ανήθικο περιοδικό που δεν στοχεύει τον ίδιο, αλλά τον προφήτη Μωάμεθ» χαρακτήρισε χθες, Τετάρτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Το περιοδικό στο εξώφυλλό του παρουσίασε τον Τούρκο πρόεδρο με τα εσώρουχα να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας και να κοιτάζει τα γυμνά οπίσθιά της.

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε η Γαλλία από την ΕΕ

Η Γαλλία κάλεσε την Τετάρτη τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, χωρίς να επεκταθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ