ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στη Γαλλία: Στο πλευρό της χώρας οι ηγέτες της Ευρώπης

Τρόμος στη Γαλλία: Στο πλευρό της χώρας οι ηγέτες της Ευρώπης
AP Photo/Daniel Cole

Τη θλίψη τους για τα αιματηρά περιστατικά που συγκλονίζουν από το πρωί της Πέμπτης τη Γαλλία εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες κρατών, πνευματικοί ηγέτες και φορείς, τονίζοντας την ανάγκη η μάχη κατά της τρομοκρατίας να μην μετατραπεί σε μάχη μεταξύ των θρησκειών.

Τη φονική επίθεση καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν είναι «ποτέ αποδεκτή», ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για τα θύματα.

«Η σημερινή επίθεση έχει σπείρει το θάνατο σε έναν τόπο αγάπης και παρηγοριάς. Ο Πάπας έχει επίγνωση της κατάστασης και βρίσκεται κοντά στην πενθούσα καθολική κοινότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Μάττο Μπρούνι.

Την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε άμεσα και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια. Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καλώ τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλες τους εορτασμούς για την Επέτειο γέννησης του Μωάμεθ».

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο Twitter:

«Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Ηγέτες κρατών εξέφρασαν, ο ένας μετά τον άλλο, την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό:

Αλληλέγγυος με τη Γαλλία εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας τον «αποτροπιασμό» του για τα νέα από τη Νίκαια. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους, και το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σταθερά με τη Γαλλία ενάντια στην τρομοκρατία και τη μισαλλοδοξία», ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter o πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, προσθέτοντας πως «λυπάται βαθιά για τις φρικτές δολοφονίες στην εκκλησία της Νίκαιας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του γαλλικού έθνους».

Μέσω τηλεγραφήματος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Γάλλο πρόεδρο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση στη Νίκαια ως ένα «κυνικό και σκληρό έγκλημα μέσα σε μία εκκλησία».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε, επίσης μέσω Twitter, ότι στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά την «απεχθή» επίθεση, ενώ τόνισε ότι ο γαλλικός λαός δεν «είναι μόνος του στη μάχη κατά του εξτρεμισμού».

Την συμπάθειά του προς τον γαλλικό λαό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Αλλά και η Τουρκία καταδίκασε έντονα την «άγρια», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια και εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι -τουλάχιστον προσώρας.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (...) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ή να δικαιολογήσει τη δολοφονία κάποιου ή τη βία. Όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την άγρια επίθεση σε έναν ιερό χώρο λατρείας δεν μοιράζονται σαφώς θρησκευτικές, ανθρώπινες ή ηθικές αξίες», υπογραμμίζει η Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία

Την «απόλυτη αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ