ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εκτός κόμματος μέχρι νεωτέρας ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν

Βρετανία: Εκτός κόμματος μέχρι νεωτέρας ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά από το καταδικαστικό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υπό την ηγεσία του Κόρμπιν- ευθύνες για πολιτική παρενοχλήσεων και διακρίσεων στην διαχείριση των κατηγοριών για αντισημιτισμό. 

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Εργατικού Κόμματος, «μετά τα σχόλια που έγιναν σήμερα και την άρνησή του να τα ανακαλέσει, το Εργατικό Κόμμα έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως την ολοκλήρωση της έρευνας».

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι είναι «ημέρα ντροπής για το κόμμα».

«Λυπάμαι πραγματικά για την οδύνη και την λύπη που προκλήθηκε», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η θητεία του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος κηλιδώθηκε από καταγγελίες για αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος και επικρίσεις για την αντίδραση της ηγεσίας του, γεγονός που ώθησε την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Equality and Human Rights Commission, EHRC) να ξεκινήσει έρευνα τον Μάιο 2019.

«Η έρευνα εντόπισε σοβαρές παραλείψεις της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στην διαχείριση των καταγγελιών περί αντισημιτισμού και ακατάλληλη διαδικασία στην διαχείριση των καταγγελιών αυτών», αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για τρεις παραβιάσεις του Κώδικα Ισότητας: πολιτική ανάμειξη σε καταγγελίες για αντισημιτισμό, παράλειψη στην παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης για την διαχείριση των καταγγελιών και παρενόχληση.

«Είναι ασυγχώρητο και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού παρά ως ανικανότητα», δήλωσε η Καρολάιν Γουότερς, ασκούσα χρέη προέδρου της EHRC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ