ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές την εποχή του κορωνοϊού

Αμερικανικές εκλογές την εποχή του κορωνοϊού
Χιλιάδες άδειες καρέκλες για τα θύματα του κορωνοϊού κοντά στον Λευκό Οίκο μετά το εξιτήριο Τραμπ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jose Luis Magana

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πρωτίστως υγειονομική κρίση, η οποία ταχύτατα εξελίχθηκε και σε οικονομική παγκοσμίως, και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις ΗΠΑ ενόψει μάλιστα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Από τις 20 Ιανουαρίου, όποτε καταγράφηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 233.000 θάνατοι λόγω της Covid-19, ενώ σε πάνω από 9.132.000 ανέρχονται οι μολύνσεις στην αμερικανική επικράτεια.

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι ακόμα πιο εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, με τα ισχύοντα μέτρα οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 511.000 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, τόσο όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, όσο και των θανάτων, υπερβαίνοντας ακόμα και πολύ μεγάλες χώρες όπως η Κίνα. Ενδεικτικά, το εθνικό επίπεδο θετικότητας το Σάββατο ήταν 6,1%, σύμφωνα με το Johns Hopkins, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως σημειώνουν οι επιστημονικές έρευνες, η καθολική χρήση μάσκας θα μπορούσε να ανατρέψει -σε έναν βαθμό- τις μαθηματικές προβλέψεις, ωστόσο η χάραξη στρατηγικής κατά του κορωνοϊού εναπόκειται κυρίως στους κυβερνήτες των Πολιτειών και όχι στον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου, υποβάθμιζε επί μήνες την πανδημία αποφεύγοντας τις μάσκες δηλώνοντας πως πρόκειται για «κάτι που θα εξαφανιστεί από μόνο του», επικρίνοντας παράλληλα όσους φορούν μάσκες, μεταξύ των οποίων και τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

trump-biden.jpg
Πηγή: AP Photo/Julio Cortez

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, ένοπλοι υποστηρικτές του Τραμπ και της λευκής υπεροχής, αψηφώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, συγκεντρώθηκαν σε Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή των lockdown.

Ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις που υποτιμούσαν τη σοβαρότητα της πανδημίας, επικαλούμενος τον κορωνοϊό προχώρησε στην αναστολή παροχής άδειας μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ για κάποιους μετανάστες και επέβαλλε υγειονομικούς κανόνες που επέτρεψαν την άμεση απέλαση μεταναστών που συλλαμβάνονταν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα σύνορα, αποκλείοντας την πρόσβασή τους στο αμερικανικό σύστημα παροχής ασύλου. Άλλωσε ο περιορισμός της μετανάστευσης αποτελεί -όπως και στις προηγούμενες εκλογές- επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η είδηση ότι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό βύθισε ακόμα περισσότερο τις αγορές, οι οποίες δεν είχαν προλάβει να συνέλθουν από την κρίση του κορωνοϊού. Ο 74χρονος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έλαβε σε χρόνο ρεκόρ εξιτήριο και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο βγάζοντας επιδεικτικά τη μάσκα του.

Οι εξελίξεις οδήγησαν σε ακόμα πιο σαφές προβάδισμα του Μπάιντεν, με την πλειοψηφία των Αμερικανών να δηλώνει σε δημοσκοπήσεις ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποφύγει τη μόλυνση εάν είχε πάρει τον ιό πιο σοβαρά.

Το βασικό ζήτημα στα debate των δύο υποψηφίων ήταν ο κορωνοϊός, καθώς το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των ψηφοφόρων, μετά την έκρηξη της ανεργία που προκάλεσε στις ΗΠΑ η πανδημία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει τον νόμο Obamacare, που είχε προσθέσει εκατομμύρια Αμερικανούς στο υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας της χώρας. Η προσφυγή μάλιστα έγινε την ίδια μέρα που περίπου 500.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο Obamacare.

Η διατήρηση ή η κατάργηση του Νόμου για Προσιτή Οικονομικά Υγειονομική Περίθαλψη (Affordable Care Act, ACA) του Μπάρακ Ομπάμα -ο οποίος παρείχε μεν στοιχειώδη κάλυψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους αλλά απείχε από μια καθολική δημόσια υγειονομική περίθαλψη- ενδέχεται να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: AP Photo/Lynne Sladky

Η Covid-19 έχει ωθήσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Ομπάμα, να «πλησιάσει» τις εξαγγελίες του Μπέρνι Σάντερς για την υγεία.

Διαμηνύοντας την πρόθεσή του να αποκαταστήσει το Obamacare και ταυτόχρονα να συνεργαστεί μετεκλογικά με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει δεσμευθεί να επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη σε επιπλέον 23 εκατομμύρια πολίτες.

Μεταξύ άλλων, έχει ανακοινώσει πλάνο μείωσης του υψηλού κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σχέδιο που καταργεί τον υφιστάμενο νόμο που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες για χαμηλότερες τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ