ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις των Τραμπ και Μπάιντεν

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις των Τραμπ και Μπάιντεν
AP Photo/Frank Franklin II

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην κρίσιμη απόφαση των εκλογέων για το ποιον θα επιλέξουν να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Ποια είναι τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες και ποιες είναι οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν σε αυτά.

Κορωνοϊός

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μια ειδική ομάδα δράσης για την Covid-19 στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία στην πορεία στράφηκε από την αντιμετώπιση της πανδημίας στο ασφαλές «άνοιγμα» της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει επίσης προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά του κορωνοϊού, επενδύοντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θέλει να θεσμοθετήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των επαφών των κρουσμάτων, να ιδρύσει τουλάχιστον 10 κέντρα για την διενέργεια τεστ σε κάθε πολιτεία και τα τεστ θα διενεργούνται δωρεάν σε όλους.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα σε χώρους που αποτελούν ομοσπονδιακή ιδιοκτησία.

Κλίμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σκεπτικιστής σε ό,τι αφορά την Κλιματική Αλλαγή και προτεραιότητά του είναι η επέκταση σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του είναι να αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, έχει δεσμευθεί να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού -τη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αντίθετα, τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν αμέσως εφόσον εκλεγεί.

Ο ίδιος στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του ανθρακα έως το 2050 και προτείνει την απαγόρευση νέων μισθώσεων για τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, καθώς και μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πράσινη Ενέργεια.

Οικονομία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 10 μήνες, καθώς και ένα εκατομμύριο νέες μικρές επιχειρήσεις.

Προωθεί μειώσεις του φόρου εισοδήματος και παρέχει κίνητρα στις εταιρείες μέσω φορολογικών εκπτώσεων προκειμένου να διατηρήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση θα αφορά μόνο εκείνους που έχουν εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίων.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα από 7,25 δολάρια που ισχύει τώρα.

Ασφάλιση υγείας

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να καταργήσει το Obamacare, τον νόμο για την Προσιτή Φροντίδα που ψηφίστηκε υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Υποστηρίζει ότι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της κάλυψης ατόμων με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα οποία προστατεύει το Obamacare, ωστόσο δεν έχει δώσει άλλες λεπτομέρειες για το τι θα προβλέπει το σύστημα που αντιπροτείνει.

Ο Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην πλήρη εφαρμογή και επέκταση του Obamacare ώστε να έχει επιπλέον την επιλογή της κοινωνικής ασφάλισης, με την έννοια ενός δημόσιου συστήματος.

Ρατσισμός και δημόσια ασφάλεια

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο ο ρατσισμός δεν είναι ένα δομικό πρόβλημα σε θεσμούς όπως η Αστυνομία. Ο ίδιος έχει αποφύγει να καταδικάσει ομάδες που υποστηρίζουν την λευκή υπεροχή, ενώ υποστηρίζει ότι έχει ενεργήσει υπέρ των αφροαμερικανών όσο κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος -με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν. Επιπλέον, είναι θερμός υποστηρικτής της αυστηρής επιβολή της τάξης, ειδικά όταν αφορά διαδηλώσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί τον ρατσισμό ως δομικό πρόβλημα των θεσμών και προτείνει πολιτικές για την αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων στην απονομή δικαιοσύνης και ενίσχυση της αστυνομίας με πόρους που θα συνδέονται με τη διατήρηση κατάλληλων προτύπων.

Εξωτερική πολιτική

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο οποίος έχει λάβει νέες διαστάσεις μετά την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο για τον κορωνοϊό.

Σε άλλα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει με σθένος το Ισραήλ ειδικά σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε σφοδρή κόντρα με το Ιράν για τα πυρηνικά, έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την UNESCO, ενώ έχουν αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι η Κίνα απολαμβάνει μια χαοτική διοίκηση Τραμπ, την αποξένωση των ΗΠΑ από παραδοσιακούς συμμάχους και την παραίτηση από τους ηγετικούς ρόλους σε διεθνείς οργανισμούς.

Έχει δεσμευτεί ότι θα διορθώσει αυτήν την κατάσταση, ασκώντας πολύπλευρη πίεση στην Κίνα μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποστηρίζει την προσφυγή στη διπλωματία και έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική Συμφωνία με την Τεχεράνη, την ΕΕ και τη Ρωσία, εφόσον το Ιράν συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που προβλέπει.

Την ίδια ώρα, επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για τις επαφές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποφέρει πολύ λίγα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Β.Κορέας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ