ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Λίγα χιλιόμετρα από την Σούσα οι αζερικές δυνάμεις

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Λίγα χιλιόμετρα από την Σούσα οι αζερικές δυνάμεις
(AP Photo)

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απέχουν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

«Ο εχθρός απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Σούσα, το πολύ 5 χιλιόμετρα», είπε ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα (…) και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Αρτσάχ», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρμενικές δυνάμεις στον θύλακα υπέστησαν άλλες 51 απώλειες, με τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις τους να φθάνει ως εδώ τους 1.119 νεκρούς από την 27η Σεπτεμβρίου, όταν η σύρραξη με το Αζερμπαϊτζάν αναζωπυρώθηκε στον θύλακα.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν και πλέον έχουν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι και στις δύο πλευρές, ενώ όλες οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που έχουν συναφθεί μέχρι τώρα έχουν μείνει κενό γράμμα.

Έκκληση από την ΕΕ για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι μία κλιμάκωση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν γι΄άλλη μια φορά κατηγορίες για βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από τον ορεινό θύλακο.

Το γραφείο του συνηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφερε πως περισσότερα από δώδεκα βλήματα όλμου έπεσαν στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη του θυλάκου, μία ημέρα μετά το πλήγμα σε μαιευτήριο. Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε πως η Αρμενία εξαπέλυσε πυρά εναντίον στρατιωτικών μονάδων του και οικισμών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, και πως οι αζερικοί οικισμοί Τερτέρ και Γκορναμπόι βόρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ βομβαρδίστηκαν.

Οι χειρότερες μάχες στον Νότιο Καύκασο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχουν προκαλέσει φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν η Ρωσία και η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν. Συνιστά επίσης απειλή για τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις παγκόσμιες αγορές.

Τρεις συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός δεν διήρκησαν και αμφότερες οι πλευρές της σύγκρουσης ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, απώλειες αμάχων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απαράδεκτο πως έπειτα από τρεις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για μια κατάπαυση του πυρός, οι μάχες μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζονται ακόμη», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Πίτερ Στάνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση σε «ουσιαστικές συνομιλίες» για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης όπως συμφωνήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 25 Οκτωβρίου.

Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, που σχηματίστηκε για να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στη Γενεύη με τον Αζέρο και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να έχει μεγαλύτερο ρόλο σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέστη άλλες 51 απώλειες, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών να φθάσει τους 1.119 αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν αποκαλύπτει τις στρατιωτικές απώλειές του. Η Ρωσία εκτιμά πως έως και 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται και τελεί υπό τον έλεγχο Αρμένιων. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1991-94 στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ