ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί από την Ιερουσαλήμ μπορούν να καταχωρούν το Ισραήλ ως τόπο γέννησης

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί από την Ιερουσαλήμ μπορούν να καταχωρούν το Ισραήλ ως τόπο γέννησης
(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν στην Ιερουσαλήμ θα μπορούν πλέον να καταχωρούν το Ισραήλ ως τόπο γέννησης στα διαβατήριά τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη, σε ένδειξη της αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον της αμφισβητούμενης πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Είναι μία από τις τελευταίες ενέργειες στην πολιτική υπέρ του Ισραήλ που έχει ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πριν από τις εκλογές.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν στο Λευκό Οίκο ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έναν νόμο, που θα επέτρεπε Αμερικανούς που είχαν γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ, να καταχωρήσουν το Ισραήλ ως μέρος γέννησής τους στα διαβατήριά τους, υποστηρίζοντας ότι γινόταν κατάχρηση των προεδρικών αξιωμάτων στη θέσπιση εξωτερικής πολιτικής.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ συνιστά μέρος της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το 2017, ο Τραμπ, αντιστρέφοντας δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι περισσότερες χώρες δεν την αναγνωρίζουν.

Ο Πομπέο είπε ότι η απόφαση να επιτρέψουν στους Αμερικανούς πολίτες που γεννήθηκαν στην Ιερουσαλήμ να επιλέγουν το Ισραήλ ή την Ιερουσαλήμ ως τόπο καταγωγής τους, συνάδει με την απόφαση αυτή του Τραμπ του 2017.

Έντονη ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων που επιθυμούν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους το οποίο επιδιώκουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Ο Τραμπ επιχειρεί να διαγράψει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε στο Reuters ο Wasel Abu Youssef, της Ομπρέλας Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσπαθεί να «ενθαρρύνει τους Ευαγγελιστές και τους Εβραίους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν».

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Τραμπ ήρε την απαγόρευση της χρηματοδότησης των Αμερικανών φορολογουμένων για επιστημονική έρευνα που διεξήγαγε το Ισραήλ στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ βοήθησαν επίσης στη δημιουργία δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Σουδάν -χωρών που δεν είχαν σχέση με το Ισραήλ σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους.

«Οι κινήσεις της ομαλοποίησης από ορισμένες αραβικές χώρες οδήγησαν στην αποδυνάμωση των αραβικών τάξεων», πρόσθεσε ο Abu Wasel.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ