ΚΟΣΜΟΣ

Ένα επί 22 χρόνια εξαφανισμένο μαχαίρι αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση του O.J. Simpson

Ένα επί 22 χρόνια εξαφανισμένο μαχαίρι αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση του O.J. Simpson
Julie Jacobson - Pool/Getty Images/Ideal Images

Εικοσιένα ολόκληρα χρόνια μετά την αθώωση του O.J. Simpson για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν (Nicole Brown) και του σερβιτόρου Ρόναλντ Γκόλντμαν (Ronald Goldman), η ανακάλυψη ενός εξαφανισμένου μαχαιριού ίσως αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το 1998 -τέσσερα χρόνια μετά τις δολοφονίες- ένας εργαζόμενος σε οικοδομική εταιρεία είχε βρει θαμμένο ένα μαχαίρι, στον κήπο του σπιτιού του άλλοτε σούπερ σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Η απόφασή του να το παραδώσει σε τροχονόμο που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας αποδείχθηκε καθοριστική. Ο συγκεκριμένος τροχονόμος δεν αποκάλυψε την ύπαρξή του μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016, όταν πια έφτασε η στιγμή της συνταξιοδότησής του.

Όταν οι υπεύθυνοι της αστυνομίας της πόλης ενημερώθηκαν για το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του ο συνταξιοδοτηθείς τροχονόμος, απαίτησαν να τους το παραδώσει προκειμένου να εξετάσουν αν αποτελεί το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη διπλή δολοφονία.

Τι λέει η αστυνομία του Λος Άντζελες

Σήμερα (4/3) η αστυνομία του Λός Άντζελες (LAPD) επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μαχαιριού που βρέθηκε πριν από χρόνια στο ακίνητο Brentwood, το οποίο άνηκε κατά το παρελθόν στον πρώην παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου O.J. Simpson, ο οποίος το 1995 αθωώθηκε, έχοντας αντιμετωπίση την κατηγορία ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την πρώην σύζυγό του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και τον φίλο του Ρον Γκόλντμαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Άντριου Νίμαν (Andrew Neiman), δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ότι η υπηρεσία έμαθε για την ύπαρξη του μαχαιριού τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος δεν
περιέγραψε το αντικείμενο, ούτε ανέφερε αν αυτό βρέθηκε σε ιδιοκτησία του παλαιού αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, επικαλούμενος την έρευνα που έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Πρέπει να καθορίσουμε αν το μαχαίρι είναι αποδεικτικό στοιχείο. Αν δεν είναι, πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι;» είπε ο Νίμαν, προσθέτοντας ότι το μαχαίρι εξετάζεται στα εργαστήρια του Αστυνομικού Τμήματος.

Σύμφωνα με περισσότερες πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, το μαχαίρι δόθηκε στις αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες από αστυνομικό, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο αστυνομικός, που εκείνη την εποχή βρισκόταν εκτός υπηρεσίας ή είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί, παρείχε υπηρεσίες ιδιωτικής ασφαλείας στο σετ κινηματογραφικών γυρισμάτων πλησίον της οικίας των Simpson. Το LAPD προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του ατόμου που είχε τότε δώσει στον αξιωματικό το μαχαίρι.

«Βρέθηκα πραγματικά προ εκπλήξεως», δήλωσε ο Νίμαν στους δημοσιογράφους. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Λος Άντζελες θα ήξερε πως, όταν έρχονται στην κατοχή του αποδεικτικά στοιχεία, θα έπρεπε και να τα θέσει υπό την κατοχή των ανακριτών».

Ο Νίμαν πρόσθεσε ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός, του οποίου το όνομα δεν δημοσιεύθηκε, είπε ότι δεν παρέδωσε το στοιχείο νωρίτερα, πιστεύοντας πίστευε ότι η υπόθεση είχε κλείσει. Ο Νίμαν διευκρίνισε ότι η υπόθεση παραμένει ανοικτή.

Σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι νομικός, ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε ότι, βάσει της τριακονταετούς αστυνομικής του εμπειρίας, στην παραπάνω περίπτωση δύναται να εφαρμοστεί η αρχή του δεδικασμένου («double jeopardy would be in place here»), όπως ορίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα και την Πέμπτη Τροπολογία και ως εκ τούτου ο Σίμπσον δεν θα μπορούσε να δικαστεί ξανά για τις δολοφονίες.

Οι προσπάθειες για να βρεθεί το πρόσωπο που είχε δώσει στον συνταξιούχο αστυνομικό το μαχαίρι θα συνεχιστούν. Το άτομο που βρήκε το αντικείμενο θα πρέπει να είναι σε θέση να καταθέσει ότι αυτός ή αυτή το βρήκαν στην
εν λόγω ιδιοκτησία, ενώ ο αστυνομικός που το παρέλαβε θα πρέπει να καταθέσει σχετικά με τα ίχνη του μαχαιριού από τη στιγμή που το πήρε στα χέρια του μέχρι τη στιγμή που το παρέδωσε στην αστυνομία δύο δεκαετίες μετά.

Ο Σίμπσον εκτίει από το 2008 ποινή κάθειρξης 33 ετών για συμμετοχή σε ληστεία καζίνο στο Λας Βέγκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ