ΚΟΣΜΟΣ

Η El Pais διακόπτει την έντυπη έκδοσή της

Η El Pais διακόπτει την έντυπη έκδοσή της
REUTERS/ SERGIO PEREZ

Η El Pais, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ισπανία, εξετάζει τη διακοπή της έντυπης έκδοσής της.

Σύμφωνα με το Reuters, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ισπανία, El Pais, μπορεί να διακόψει την έντυπη έκδοσή της και να γίνει κυρίως διαδικτυακή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας σήμερα Παρασκευή. Αυτό αντανακλά μία γενικότερη παγκόσμια τάση μεταξύ των εθνικών εφημερίδων που βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας του διαδικτύου.

Η El Pais, η οποία κέρδισε τη φήμη της ως εφημερίδα της δημοκρατικής Ισπανίας μετά το θάνατο του δικτάτορα Fransisco Franco, έχει αναφέρει μία σταθερή μείωση του αναγνωστικού κοινού της, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση της χώρας ξέσπασε το 2008.

Η πιθανότητα αυτή εμφανίσθηκε μετά την διακοπή της έντυπης έκδοσης της Βρετανικής εφημερίδας Independent, η οποία εξαφανίσθηκε από τα περίπτερα το Μάρτιο, όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να εκδίδει την εφημερίδα μόνο διαδικτυακά. «Η μετάβαση από την έντυπη έκδοση στην ψηφιακή είναι μόνο η αρχή και δεν είναι καν το μεγαλύτερο από τα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουν οι εφημερίδες ώστε να βρούμε τον αληθινό «χώρο» μας στο μέλλον», είπε ο Antonio Cano διευθυντής σύνταξης στην El Pais στο προσωπικό της εφημερίδας σε ανοιχτή επιστολή.

Ο Cano διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η El Pais έχει δεσμευτεί να κυκλοφορεί σε έντυπη έκδοση «για όσο το δυνατόν περισσότερο», αλλά επίσης είπε ότι θα πρέπει και εκείνοι να εργάζονται ώστε όλοι μαζί να οικοδομήσουν ένα ψηφιακό μέσο που θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των αναγνωστών.

«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι η συνήθεια κάποιων να αγοράζουν εφημερίδες από τα περίπτερα πλέον αποτελεί μειοψηφία», είπε ο Cano. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων, ιδίως των νέων, αναζητούν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν μέσα από μία σειρά διαφορετικών συσκευών».

Όπως πολλές άλλες Ισπανικές εφημερίδες, έτσι και η El Pais, η οποία ιδρύθηκε το 1976 λίγους μήνες μετά την λήξη της δικτατορικής εποχής Φράνκο, σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους, αφού τα διαφημιστικά έσοδα έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κυκλοφορία της El Pais μειώνεται σταθερά, πέρυσι μόνο μειώθηκε κατά 15% ποσό που αντιστοιχεί σε 220 χιλιάδες αντίτυπα. Ωστόσο η διαδικτυακή της επιχείρηση έχει αυξηθεί, με τους μοναδικούς ενεργούς χρήστες να έχουν αυξηθεί κατά 15.3% το περασμένο έτος και με μηνιαίο μέσο όρο 13,5 εκατομμυρίων χρηστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ